Het KNMI heeft vrijdagavond een voorwaarschuwing extreem weer afgegeven voor zaterdag. In de avond zal het naar verwachting in het hele land sneeuwen.

De kustprovincies krijgen het het hardst te verduren met een krachtige noordoostenwind (kracht 6) en een grote kans op sneeuwjacht, aldus een woordvoerder van het KNMI.

In de ochtend verwacht het KNMI lichte sneeuwval in Limburg, die zich langzaam over het hele land zal uitbreiden.

De combinatie van wind en sneeuw leidt tot sneeuwjacht, waardoor sneeuwduinen ontstaan. Door de wind voelt het aan als -10 tot -15 graden

Opgeschaald

Het KNMI had vrijdagmiddag al gemeld dat het een barre winterdag zou worden. Die waarschuwing is nu opgeschaald naar een formele voorwaarschuwing extreem weer.

In de loop van de nacht van vrijdag op zaterdag valt in Limburg de eerste sneeuw, waarna het sneeuwgebied zich langzaam verder over het land uitbreidt. Zaterdagmiddag sneeuwt het in een groot deel van het land.

De wind neemt sterk toe, boven land tot vrij krachtig windkracht 5, aan de kust tot krachtig of hard, windkracht 6 of 7.

Temperaturen

De temperaturen liggen iets onder nul, maar door de harde wind voelt het veel kouder aan. Wie langdurig buiten verblijft, moet oppassen voor onderkoeling.

De sneeuw leidt in combinatie met de wind tot overlast en slecht zicht. Plaatselijk kunnen sneeuwduinen ontstaan. Het KNMI adviseert het publiek de weerberichten en waarschuwingen te blijven volgen.

NS

De Nederlandse Spoorwegen rijden in het weekend weer met een aangepaste dienstregeling. De vervoerder heeft hier vrijdag toe besloten in verband met de weersvoorspelling.

Het is de bedoeling dat er op de belangrijke trajecten twee intercity's en twee stoptreinen per uur gaan rijden.

De NS waarschuwt reizigers echter met klem de website in de gaten te houden voor de actuele stand van zaken.

Storingsploegen

Ook zetten de Nederlandse Spoorwegen en spoorbeheerder ProRail zaterdag en zondag extra storingsploegen in om mogelijke problemen met de rails en ander spoorwegmaterieel zo snel mogelijk te verhelpen.

De vervoerder plaatst zaterdag in een aantal grote kranten een advertentie om de reizigers van de aangepaste dienstregeling op de hoogte te stellen.

Terreinwagens

De Reddingsbrigade Nederland heeft speciale terreinwagens klaarstaan om zaterdag en zondag politieagenten te vervoeren naar door sneeuw en ijs moeilijk bereikbare plekken.

De eigen wagens van de politie zijn vaak niet toegerust voor extreme winterse omstandigheden. In Zandvoort zijn de terreinwagens van de Reddingsbrigade Nederland al ingezet bij spoedmeldingen, liet de organisatie vrijdag weten.

IJsreddingen

De Reddingsbrigade Nederland zegt in het weekeinde paraat te zijn om hulpdiensten terzijde te staan of reddingen uit te voeren.

''We verlenen niet alleen hulp op zomerse stranden, maar hebben goed opgeleide mensen die ijsreddingen kunnen uitvoeren.''

Volgens de reddingsorganisatie is het ijs op veel grote vaarten en plassen nog steeds verraderlijk, maar zullen naar verwachting veel mensen toch de schaatsen onderbinden.

''In combinatie met de extreme kou kunnen mensen snel in de problemen komen'', aldus de reddingsbrigade. Ze adviseert goed voorbereid op pad te gaan: neem touw mee en een mobiele telefoon, ga niet alleen en niet in het donker schaatsen.

Scheepvaart

De scheepvaart heeft steeds meer last van ijsvorming. Sinds vrijdagmiddag vier uur geldt een vaarverbod op het IJssel- en Markermeer. De route Amsterdam-Lemmer is daardoor gestremd.

Voorbij Lemmer was het IJsselmeer al eerder onbegaanbaar voor schepen. Zaterdag gaan zes ijsbrekers proberen een vaarroute open te breken op het IJsselmeer.

Schepen kunnen dan in konvooi tussen Amsterdam en Lemmer en vice versa varen.

Bekijk alle lezersfoto's van het winterweer op NUfoto.