HOOGERSMILDE - De geiten van de geitenhouder uit Hoogersmilde die een kort geding had aangespannen tegen het ministerie van Landbouw, worden momenteel geruimd.

Evert Jansen, de eigenaar van de geitenhouderij, verwacht dat de ruiming van zijn 703 dieren vrijdag aan het eind van de middag is afgerond.

Jansen had een kort geding aangespannen om de ruiming tegen te houden. De geiten van de boer zijn verdeeld over twee locaties.

Op één locatie, het moederbedrijf, werd Q-koorts vastgesteld. De tweede niet-besmette locatie ligt 1,5 kilometer verderop. De geitenhouder vond ruiming van drachtige geiten op de niet-besmette locatie onzin.

Verwant

Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven oordeelde echter dat de niet-besmette dieren te nauw verwant zijn aan de dieren op het moederbedrijf omdat ze daar zijn geboren. Besloten werd dat de ruiming toch door moest gaan.

Jansen reageerde vrijdag emotioneel. ''Ik voel me verrot, machteloos en bestolen.'' De ruiming heeft grote gevolgen voor zijn bedrijf. ''Het betekent crisis. De belangrijkste dieren zijn weg. Het voelt alsof de poten onder je tafel worden weggezaagd.''