UTRECHT - Rijkswaterstaat garandeert tot en met de avondspits op maandag het bestrooien van de belangrijkste wegen in Nederland.

De overheidsinstantie baseerde dit vrijdag op de weersverwachting, de inzet van alternatieve strooimiddelen en de aanvoer van extra strooizout door leveranciers Frisia en AkzoNobel.

''Plaatselijke ongemakken kunnen blijven bestaan, maar van ernstige verkeershinder door tekort aan strooizout is tot en met maandag geen sprake'', stelt Rijkswaterstaat. De organisatie probeert de komende dagen het extra strooizout van AkzoNobel en Frisia naar de plekken met zouttekorten te distribueren.

Zoutloket

Rijkswaterstaat liet verder weten per direct een 'zoutloket' in te stellen. Dit loket gaat de vraag naar en het aanbod van zout in Nederland coördineren.

Voor lokale wegen kunnen volgens Rijkswaterstaat alternatieve strooimiddelen als pekel, zand en grit worden gebruikt.

Ramproutes

Mocht er een tekort aan strooizout ontstaan, dan krijgen snelwegen en routes die belangrijk zijn voor het bestrijden van rampen voorrang bij het strooien. Dat is volgens minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) de uitkomst van overleg voor het begaanbaar houden van de wegen.

De minister zei dat vrijdag na afloop van de ministerraad. Met onder meer de gemeentes en provincies heeft Ter Horst donderdag al afgesproken dat ze zout onderling gaan verdelen als er tekorten ontstaan. Zo kan overal in het land een noodvoorraad achter de hand worden gehouden. De precieze uitwerking van deze afspraken volgt vrijdagmiddag.

Leveranciers

De drie grote zoutleveranciers lieten vrijdag weten zich geen grote zorgen te maken over het leveren van strooizout voor de Nederlandse wegen. Eurosalt, Frisia Zout en AkzoNobel zeggen wel alle zeilen bij te moeten zetten om aan de vraag te kunnen voldoen.

AkzoNobel gaat de komende dagen 15 miljoen kilo strooizout leveren aan Rijkswaterstaat en kan daardoor tot en met woensdag geen aanvullende orders voor strooizout aannemen. Wel blijft AkzoNobel leveren aan gemeentes en provincies die sowieso een contract hebben met het bedrijf.

Amsterdam

Amsterdam waarschuwt inwoners voor de gladheid op de wegen en straten nu het einde van de voorraad strooizout in zicht komt. Als het komend weekeinde hard sneeuwt, verwacht de gemeente maandag ernstige verkeershinder in de stad.

Ze roept de bewoners dan ook op het weerbericht en eventuele weerwaarschuwingen vooral op zondag goed in de gaten te houden.

Roteb

De schoonmaakdienst Roteb van de gemeente Rotterdam gaat met zand gladde straten in woonwijken te lijf. Zand maakt de straten stroever. Het kan bovendien het ijs afbreken, aldus de dienst vrijdag.

Aan het strooien van zand kleven nog wel wat nadelen. Zo kan het zand de riolen verstoppen. ''Het strooien van zand gebeurt gedoseerd, zodat er geen zand in de riolen terechtkomt'', aldus Roteb.

Noodklok

De Fietsersbond luidt vrijdag de noodklok over de gladheid op de wegen. Bij het meldpunt regent het klachten over onbegaanbare fietspaden, meldt de organisatie. Met name in Den Haag is de situatie ''bijzonder slecht''.

Niet alleen zijn in de Hofstad de fietspaden niet geveegd. Maar ook heeft de gemeente volgens de Fietsersbond het materiaal om de fietspaden schoon te vegen ingezet om de sneeuw van de autoweg het fietspad op te schuiven.

Andere steden waar de situatie problematisch is, zijn Zaandam, Schiedam, Gouda en Utrecht. De Fietsersbond roept fietsers die schade hebben geleden door een val als gevolg van slechte gladheidsbestrijding op om de gemeente daar schriftelijk aansprakelijk voor te stellen.

De fractie van GroenLinks in de gemeenteraad van Zaandam heeft inmiddels vragen gesteld over de problemen.