DEN HAAG - De gemeente Gouda zet taxi's in om inburgeraars naar hun cursus te brengen.

Dat schrijft De Telegraaf. De gemeente zet de service sinds juni 2008 in om de cursus zo laagdrempelig mogelijk te maken.

Volgens de krant kost deze gemeentelijke dienst zo'n 500 euro per dag. Het zou gaan om veertig inburgeraars die worden opgehaald vanuit de multiculturele wijk Oosterwei.

"Het is niet wenselijk dat mensen geen cursus kunnen volgen door hoge vervoerskosten of bijvoorbeeld gebrek aan kinderopvang", aldus een gemeentewoordvoerder.

'Waanzin'

PVV-Kamerlid Sietse Fritsma wil van minister Eberhard van der Laan (Integratie) opheldering over de taxidienst. Als het waar is, wil hij dat 'deze waanzin' onmiddellijk wordt gestopt.

''Het is ongelooflijk dat integratie in de ogen van de politieke elite betekent dat je allochtonen zoveel mogelijk in de watten moet leggen. Aan de gewone burger, die met hard werken de touwtjes nauwelijks aan elkaar kan knopen, is dit niet meer uit te leggen'', zegt Fritsma, de PVV-lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag.

Reactie

De gemeente liet in een reactie weten dat het het Kamerlid vrij staat om vragen te stellen. Wethouder Marion Suijker heeft de gemeenteraad vrijdag gewezen op details over het taxivervoer in het kader van de inburgeringscursussen.

Op dit moment maken tien mensen met een lichamelijke beperking en dertig mensen die langer dan een uur moeten reizen gebruik van de regeling, aldus de wethouder.

''Bij die dertig gaat het vaak om moeders met kleine kinderen die zelf nog niet kunnen fietsen, laat staan fietsen met kinderen voor- en achterop.''

Zelfstandiger

Om hen zo snel mogelijk zelfstandiger te maken, heeft de gemeente besloten om met name aan deze groep fietslessen te geven als onderdeel van hun inburgeringstraject.

''Zodat deze moeders zo snel mogelijk zelfstandig naar de inburgeringscursus kunnen. In totaal zijn er op dit moment ongeveer 550 mensen die een traject volgen. Het percentage met taxivervoer betreft dus rond de 7 procent.''

Geldverspilling

SP-Kamerlid Sadet Karabulut spreekt van geldverspilling: "Het is flauwekul om deze mensen zo in de watten te leggen. Ze kunnen makkelijk met de bus of de benenwagen."