AMSTERDAM - Het aantal kraakpanden in Amsterdam is gedaald tot twee tot driehonderd. De Amsterdamse kraakbeweging is in omvang afgenomen tot ongeveer 1500 'echte krakers'.

Het aantal buitenlanders laat zich lastig exact vaststellen, ze komen uit allerlei landen binnen de Europese gemeenschap.

Ze kraken soms op eigen houtje, omdat ze moeilijk toegang krijgen tot de kraakbeweging. Dit staat in het vrijdag gepubliceerde rapport 'Kraakbeweging anno 2009' in Amsterdam.

Het onderzoek is uitgevoerd door de afdeling Criminologie van de Vrije Universiteit Amsterdam in opdracht van Politie & Wetenschap, een onderdeel van de Politieacademie.

De onderzoekers concluderen dat geweldgebruik binnen de kraakbeweging grotendeels is verdwenen, verhalen over een verharding ten spijt.

Jaren tachtig

In de hoogtijdagen in de jaren tachtig was de krakersbeweging met naar schatting 20.000 krakers vele malen groter. In de jaren negentig was dit aantal afgenomen tot vierduizend.

De kraakbeweging in de hoofdstad is nu beperkt tot enkele honderden, plus daarnaast een groter aantal sympathisanten of actievoerders.

Buitenlanders

Buitenlanders zijn er steeds geweest binnen de Amsterdamse kraakbeweging. Binnen het onderzoek kwamen vooral Italiaanse, Spaanse en Poolse krakers in beeld. Buitenlanders die kort in de stad blijven, vinden moeilijk aansluiting bij de kraakbeweging die enkele buurtkernen kent.

Voor de rest vormen krakers geen homogene groep. Een overkoepelende organisatie is afwezig; kraakactiviteiten worden lokaal gestuurd. Veel krakers zijn beperkt betrokken bij de beweging; zij hebben een baan of volgen een studie.