AMSTERDAM - RTL Nieuws moet binnen twee dagen een nieuwsbericht over de Eindhovense pedoseksueel Sytze van der V. rectificeren op televisie en op internet. Dit heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag bepaald.

Volgens de rechter bracht RTL Nieuws in de uitzending van 2 december vorig jaar onjuiste informatie over Van der V. door een verouderde bandopname van hem met een minderjarige jongen te laten horen.

RTL conludeerde hieruit dat Van der V. na zijn vrijlating in september 2009 weer contact zocht met zijn slachtoffers. Achteraf bleek dat deze aan RTL toegespeelde bandopname verouderd was.

Van een groot medium als RTL mag worden verwacht dat zij haar bijdrage aan een maatschappelijke discussie baseert op juiste gegevens, oordeelde de rechter in het kort geding dat Van der V. tegen RTL Nieuws had aangespannen.

Zijn eis om een schadevergoeding van 10.000 euro wegens smaad wees de rechter af.

Buitensporige eisen

Een RTL-woordvoerder liet weten dat RTL zich zal neerleggen bij de rechterlijke uitspraak en binnen de gestelde termijn zal rectificeren.

''We hadden het nieuws al snel na de ontdekking van de website gehaald. We vinden het jammer dat het tot een kort geding moest leiden. Dat komt omdat Van der V. een aantal buitensporige eisen stelde, waaronder de schadevergoeding. Gelukkig heeft de rechter die aanvullende eisen afgewezen'', aldus de woordvoerder.