AMSTERDAM - Zaterdag en zondag kan er een landelijk tekort aan strooizout ontstaan. Dat betekent dat er dan 'selectief' op de snelwegen moet worden gestrooid als het winterweer aanhoudt.

Dat liet een woordvoerder van Rijkswaterstaat donderdag weten.

In het uiterste geval wil Rijkswaterstaat misschien delen van snelwegen afsluiten. ''Maar dat gebeurt alleen als de veiligheid van de weggebruiker echt in gevaar is'', benadrukte de zegsman.

Hij kon ook niet zeggen om welke wegen het gaat omdat dat afhangt van de weersontwikkelingen in het land. De dienst voert constant overleg met politie, gemeenten en provincies over de toestand op de wegen.

Zand

Volgens de zegsman is er al ruim anderhalf keer zo veel zout gestrooid als in een 'normale' winter. Normaal strooit Rijkswaterstaat ongeveer 70.000 ton in de winter. Als er onvoldoende zout is, wordt er misschien tijdens het weekeinde op de wegen zand gestrooid.

Rijkswaterstaat doet er alles aan om strooizout te kopen. Maar de vraag is groot en de leveranties beperkt. 

Amsterdam

Ook in de regio Amsterdam dreigt het strooizout op te raken. De gemeente heeft nog tot en met het weekeinde genoeg zout voorhanden om de doorgaande wegen mee te strooien, maar daarna is het einde in zicht.

Bij een aantal stadsdelen zijn de zoutvoorraden al op, maakte de dienst infrastructuur verkeer en vervoer donderdag bekend.

Door het aanhoudende winterweer vreest de dienst dat het met name maandag glad zou kunnen worden in de hoofdstad. De prioriteit van de gladheidsbestrijding ligt momenteel bij de belangrijkste wegen waar veel auto's en openbaar vervoer langs komen.

Bruggen

Verder ligt de aandacht vooral bij het begaanbaar houden van gevaarlijke plekken in de stad, zoals bruggen en viaducten.

Het Amsterdamse zout komt uit Duitsland. Momenteel is een nieuwe voorraad van 350 ton per boot onderweg. Die arriveert naar verwachting dinsdag in de hoofdstad.

Deze hoeveelheid is echter niet voldoende om ook de stadsdelen te voorzien. Dat kan pas eind volgende week wanneer er naar verwachting nog eens 3000 ton strooizout aankomt.