ROTTERDAM - Duiven die voor acute overlast zorgen in Rotterdam, moeten alsnog kunnen worden vergast.

Het college van burgemeester en wethouders wil best een proef houden met diervriendelijke duiventillen, maar dat gaat circa 200.000 euro kosten.

Dat geld besteedt het college in tijden van economische crisis liever aan ''urgentere zaken''.

De raad nam in juli een motie aan om het vergassen van de vogels te verbieden en op zoek te gaan naar meer diervriendelijke methodes om van de hinder af te komen.

Als de raad toch vier duiventillen in de stad wil, dan moet ze in de begroting zelf maar op zoek naar financiële ruimte, meent het stadsbestuur donderdag in een brief aan de raad.

Legaal

Het college benadrukt in de brief dat het vangen en laten inslapen van duiven legaal is. Volgens het gemeentebestuur worden - zeker nu de gemeente daarmee is gestopt - steeds vaker particulieren en bedrijven ingeschakeld om duiven te vangen of af te schieten.

Ook zouden bewoners de duiven eigenhandig afmaken. ''Voor nu en in de toekomst blijft het naar de mening van het college noodzakelijk om opdracht te kunnen geven om in elk geval van acute overlast duiven af te vangen en te laten inslapen.''

Spoeddebat

GroenLinks in Rotterdam heeft donderdag een spoeddebat aangevraagd. Raadslid Arno Bonte: ''We willen dat de motie, die unaniem is aangenomen, alsnog wordt uitgevoerd. Die vier duiventillen kosten niet zoveel.'' Het spoeddebat dient donderdag 14 januari.