AMSTERDAM - Om overvallers duidelijk te maken dat misdaad niet loont, moeten we desnoods hun mooie gympen maar afpakken.

Burgemeester Job Cohen van Amsterdam zegt dit in De Telegraaf van donderdag. Cohen uit zijn zorgen over het toenemend aantal overvallen in de hoofdstad.

''Het is duidelijk dat we naar nieuwe methoden moeten zoeken om het tij te keren. Het afpakken van mooie schoenen klinkt wellicht wat gek, maar kan een effectieve maatregel zijn'', aldus Cohen.

Volgens hem moet het de daders duidelijk worden dat ze alles wordt afgenomen waar ze niet eerlijk zijn aangekomen. ''We moeten echt alles uit de kast halen om het aantal overvallen in te perken.''

Zware criminelen

Politie en justitie in Amsterdam pakken al langer de spullen af die criminelen met hun illegale praktijken hebben bemachtigd. Dat gebeurt tot nu toe echter vooral bij zware criminelen.

De burgemeester overweegt nu dus om dat ook bij de minder grote boeven, zoals overvallers, te gaan doen.

Voorzichtig

''Ik kan de mensen alleen maar aanraden heel voorzichtig te zijn als er iemand aanbelt'', zegt Cohen verder in De Telegraaf.

''Behalve goede sloten is het aan te bevelen een haakje op de deur te doen, waardoor ongenode gasten niet zomaar binnen kunnen stappen. Het is triest dat dit moet, maar het is een manier om erger te voorkomen.''

Overvallen

De Amsterdamse politie maakte maandag bekend dat het aantal overvallen op ondernemingen en op mensen in hun eigen huis vorig jaar met bijna 11 procent toenam tot 545.

Het Korps landelijke politiediensten liet een dag later overigens weten dat in het hele land een toename van dit soort misdrijven is te zien.

Impact

Cohen zei donderdag verder tegen de gemeenteraad dat de overvallen een enorme impact hebben op de slachtoffers. Dat criminelen zich hier desondanks steeds vaker schuldig aan maken, komt volgens hem door ''morele drempelverlaging''.

Vroeger hadden mensen in grotere mate ''een innerlijke weerstand'' die hen ervan weerhield dit soort misdrijven te plegen, aldus de burgemeester. ''Dit vind ik echt een maatschappelijk probleem.''