RIJSWIJK - In de provincie Noord Holland is het openbaar vervoer nog steeds ernstig ontregeld. In Zaandam stokte het busverkeer volledig door de sneeuwval.

Tot donderdagochtend 9.00 uur reden er geen bussen. Daarna kwam het busverkeer langzaam weer op gang, zo meldde een woordvoerster van busmaatschappij Connexxion.

In de rest van de provincie zorgt de gevallen sneeuw nog steeds voor vertragingen. Of het schema donderdag nog op orde komt, hangt van het weer af, aldus de woordvoerster.

Spits

Automobilisten gingen donderdagochtend vroeg op pad om problemen tijdens de spits te mijden, hierdoor was het al vroeg druk.

De snelwegen A9, A7 en A8, waar hevige sneeuwval woensdagavond voor een verkeersinfarct zorgde waren volgens de ANWB donderdagochtend weer redelijk begaanbaar. Rond Arnhem was het drukker dan normaal omdat daar sneeuwbuien over trokken.

Aanrijdingen

De politie liet weten dat in tegenstelling tot woensdagavond, toen veel automobilisten blikschade meldden, het donderdagochtend meeviel wat betreft aanrijdingen. Er deden zich ook geen ernstige ongevallen voor.

De donderdagochtendspits verliep voor het openbaar vervoer in de hoofdstad redelijk voorspoedig. Volgens het GVB reden alle trams, bussen en metro's, zij het met enige vertraging door de drukte. Woensdagavond ondervond het openbaar vervoer in de hoofdstad ernstige hinder van de sneeuw.

Leerlingenvervoer

In de regio's Amsterdam en Kennemerland rijden de busjes voor leerlingenvervoer en de OV-taxi's donderdagochtend niet. Connexxion houdt ze binnen omwille van de veiligheid van chauffeurs en passagiers, aldus een woordvoerder.

Volgens het KNMI is er in Amsterdam woensdagavond in korte tijd 5 tot 10 centimeter sneeuw gevallen. In combinatie met de avondspits was daar geen sneeuwschuiver of strooiwagen tegen opgewassen.

Volgens Harry Geurts hoort de grilligheid van het winterweer nu eenmaal bij het Nederlandse klimaat. ''Dan hebben we weer heel koude wintermaanden en dan weer hele zachte winters'', aldus Geurts.

Chaos

De verkeerschaos rond Amsterdam als gevolg van hevige sneeuwbuien woensdag hield tot diep in de avond aan.

Rond middernacht stond op de snelweg A9 tussen Amstelveen en Alkmaar nog steeds een file van 16 kilometer. De laatste file was pas rond kwart voor twee 's nachts opgelost, meldde de VID.

Spitsalarm

De ANWB heeft woensdag geen spitsalarm afgegeven omdat de weeromstandigheden voor het geven van een alarm te laat bekend werden. De ANWB vindt dat er minstens 10 uur moet zitten tussen het geven van de waarschuwing en de spits.

''Zo geef je mensen nog de tijd om tijdig maatregelen te nemen, eventueel vervoersalternatieven te vinden'', aldus een woordvoerder van de ANWB.

Pas op woensdagmiddag werd bekend dat ernstige weersomstandigheden in Noord-Holland en een deel van Zuid-Holland wel eens voor problemen tijdens de spits zouden kunnen zorgen.

Een ander criterium voor een spitsalarm is dat de doorstroming van het verkeer in de spits naar verwachting zeer ernstig wordt verstoord.

Bekijk alle lezersfoto's van het winterweer op NUfoto.