DE BILT - Het hele land heeft woensdag te maken met fikse sneeuwbuien. Het KNMI waarschuwt voor slecht zicht en gladheid tijdens de avondspits.

Rijkswaterstaat heeft 'sneeuwschuifploegen' klaarstaan om uit te rukken als er erg veel sneeuw op de snelwegen komt. Woensdagmiddag is er al preventief gestrooid.

In Noord-Holland is woensdag al 10 centimeter sneeuw gevallen.

Avondspits

De Verkeers Informatie Dienst VID en de ANWB waarschuwen voor slecht begaanbare wegen en adviseert automobilisten om het westen van het land in de avondspits te mijden.

Rijkswaterstaat vraagt de automobilisten de informatie boven de weg goed te bekijken en te luisteren naar de verkeersinformatie.

Haarlem

Het treinverkeer rond Haarlem is woensdagavond rond half negen hervat. Het treinverkeer van en naar Haarlem kwam aan het einde van de middag stil te liggen door de hevige sneeuwval. Reizigers moeten nog wel rekening houden met een langere reistijd, aldus de NS.

Zaanstad

Het busverkeer in de regio Zaanstad en Haarlem is woensdagmiddag nagenoeg volledig stil komen te liggen door de forse sneeuwbuien die over het land trekken. Volgens een woordvoerder van busbedrijf Connexxion zijn vertragingen en verstoringen onontkoombaar.

Connexxion voorziet op deze trajecten ook voor de ochtendspits problemen '' Aangezien de verwachting is dat er niet of weinig gestrooid gaat worden, is de kans aanwezig dat er geen bussen zullen rijden in de vroege morgen.''

Het bedrijf raadt reizigers aan om de site van Connexxion en berichten in de media goed in de gaten te houden.

GVB

Het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB liet weten dat vooral de bussen in Amsterdam-Noord in de avondspits met vertraging rijden. Verderop in de stad rijden de bussen en trams wel, maar reizigers moeten rekening houden met een langere reistijd.

Het busverkeer in de kop van Noord-Holland is inmiddels weer hervat.

Rond Uithoorn en Schiphol rijden geen bussen meer. Ook de Zuidtangent, de snelle buslijn tussen Amsterdam en Hoofddorp, is ermee gestopt. ''De diensten worden vanavond niet meer opgestart'', liet vervoersbedrijf Connexxion weten.

Ringweg

Het is omstreeks tien uur nog steeds druk op de wegen rond Amsterdam. Het verkeer op de ring A10 rond Amsterdam staat nagenoeg helemaal vast en is er sprake van in totaal 24 kilometer fiile.

Op de A9 Diemen richting Alkmaar stond het verkeer tussen knooppunt Holendrecht en de Wijkertunnel eveneens over 24 kilometer vast. De files nemen langzaam af. Veel mensen staan al uren vast.

''Het is goed mogelijk dat dit de langste late files ooit zijn'', zei een woordvoerder van de ANWB

De politie richt zich momenteel alleen op belangrijke meldingen. ''Mensen die betrokken zijn geraakt bij kleine aanrijdingen zonder letsel, kunnen wij even niet assisteren'', aldus de zegvrouw.

Er is op dit moment vooral sprake van blikschade en hebben er volgens haar hebben zich nog geen ernstige ongelukken voorgedaan.

IJtunnel

In de IJtunnel houdt de politie een rijstrook vrij voor de hulpdiensten. Ze krijgt verder veel meldingen van pechgevallen.

''Er is veel geglibber op de weg, mensen rijden stapvoets'', aldus de woordvoerster. Ze verwacht dat de toestand rond acht uur weer wat genormaliseerd zal zijn, als de grootste verkeersstroom de stad heeft verlaten.

Kennemerland

Ook in andere delen van de regio Kennemerland zijn de wegen door hevige sneeuwval en vrieskou spekglad.

De autoriteiten adviseren mensen daarom dringend om woensdagavond en -nacht niet meer de weg op te gaan. Dit meldde de Veiligheidsregio Kennemerland woensdagavond.

Ochtendspits

Sinds de avondspits ondervindt al het verkeer in de regio Kennemerland zeer grote overlast van het winterweer. Naar verwachting zal de gladheid op de wegen tot en met de ochtendspits voortduren.

In het begin van de avond zijn sneeuwschuivers ingezet om de belangrijkste wegen sneeuwvrij te krijgen.

Strooiwagens

De gladheidsbestrijders hebben veel moeite om de wegen schoon te krijgen. Strooiwagens raken vast in de files. De hulpdiensten werken gecoördineerd aan het bestrijden van de overlast en aan het sneeuwvrij maken van de wegen.

Wie het toch noodzakelijk acht gebruik te maken van de weg, moet volgens de woordvoerder rekening houden met gladheid.

Schiphol

Op Schiphol lijkt rond half acht 's avonds de ergste sneeuwval voorbij. Inmiddels heeft de luchthaven weer twee banen ter beschikking.

Een wordt ingezet voor landende vliegtuigen, de ander voor vertrekkend verkeer. ''Het verkeer komt weer op gang'', aldus een woordvoerster van de luchtverkeersleiding op de luchthaven.

''De dienstregeling op Schiphol blijft wel ontregeld dat pak je niet meer op'', aldus de zegsvrouw.

Geannuleerd

''Veel vluchten zijn al eerder op de dag geannuleerd. Veel vliegmaatschappijen besloten al eerder op basis van de weersverwachtingen om helemaal niet naar Amsterdam te komen. Ze hebben goed geanticipeerd op het slechte weer'', aldus de woordvoerster.

Schiphol adviseert passagiers voor vertrek van huis eerst hun eigen luchtvaartmaatschappij te bellen. 

Gestrand

Het aantal gestrande reizigers op de luchthaven valt ondanks de verkeerschaos erg mee. Veel mensen die zagen dat hun vliegreis geannuleerd was, gingen terug naar huis. Anderen konden met een latere vlucht mee.

De weinige mensen die echt gestrand zijn, werden ondergebracht in hotels, meldde een woordvoerster van Schiphol. De luchthaven hoeft dus geen veldbedden neer te zetten.

Bekijk het file-overzicht

Bekijk de weersverwachting op onze buienradar

Bekijk alle lezersfoto's van het winterweer op NUfoto

Verkeersoverlast door sneeuw