ASSEN - Vijf jongens van 16 en 17 jaar uit Meppel die in april vorig jaar zeshonderd keer zonder reden 112 hebben gebeld, zijn woensdag door de kinderrechter in Assen veroordeeld tot werkstraffen tot vijftig uur. De jongens deden ook twaalf valse bommeldingen op Schiphol.

Bij drie van hen achtte de rechter de beide beschuldigingen bewezen. Zij kregen respectievelijk vijftig uur werkstraf, 25 uur werkstraf met 25 uur leerstraf en vijftig uur werkstraf, waarvan tien uur voorwaardelijk met een proeftijd van een jaar en toezicht van de jeugdreclassering.

Een vierde dader kreeg veertig uur werkstraf, omdat hij - naast de 112-meldingen - één bommelding had gedaan.

De vijfde verdachte werd alleen veroordeeld voor het bellen met 112. Hij moet 25 uur werken, waarvan tien uur voorwaardelijk en krijgt tijdens zijn proeftijd van een jaar ook toezicht van de jeugdreclassering.

Celstraffen

De rechter sprak van zeer serieuze en ernstige feiten. ''Als jullie volwassen waren geweest of al een strafblad hadden gehad, had ik celstraffen opgelegd'', voegde hij eraan toe.

De jongens belden steeds vanaf een zolderkamer in hun woonplaats. Ze haalden de SIM-kaarten uit hun telefoons en dachten zo niet traceerbaar te zijn voor de politie.