AMSTERDAM - Criminelen hebben in december een parkeerautomaat in Amsterdam gebruikt om pinpassen te skimmen. Ze hebben de pasgegevens van minstens tien automobilisten weten te bemachtigen.

Een woordvoerder van Cition, het bedrijf dat in het grootste gedeelte van Amsterdam over de parkeerautomaten gaat, heeft dat woensdag laten weten.

Tot nu toe sloegen skimmers vooral toe bij bijvoorbeeld bankautomaten. Het is nu voor het eerst in Amsterdam en mogelijk ook voor het eerst in Nederland dat dat bij een parkeerautomaat is gebeurd.

Camera

De skimmers hadden een voorzetmondje geplaatst op het deel van de parkeerautomaat waar de pinpas in moet. Daarmee kopieerden ze de gegevens ervan. Ook hadden ze een kleine camera geplaatst waarmee ze opnamen welke code de pashouder intikte.

De woordvoerder kon niet zeggen of de gedupeerde automobilisten ook daadwerkelijk geld zijn kwijtgeraakt en zo ja, hoeveel. Volgens hem stond de automaat waar de criminelen toesloegen in het centrum van de stad.

Bescherming

Amsterdam heeft overigens pas sinds juni parkeerautomaten waar met pin kan worden betaald. Cition is bezig die allemaal te voorzien van een speciale bescherming om skimmen te voorkomen. De desbetreffende automaat was echter nog niet aan de beurt geweest.

Het parkeerbedrijf heeft de eigen controleurs opgedragen extra alert te zijn op automaten waar skimmers hebben toegeslagen. Automobilisten die vermoeden dat er iets mis is, kunnen bovendien een speciaal nummer bellen.

Bezorgd

Korpschef Bernard Welten van de politie Amsterdam-Amstelland zei maandag nog bezorgd te zijn over fraude en oplichting, zoals skimmen. Het aantal gevallen hiervan nam vorig jaar namelijk met 23 procent toe in de regio Amsterdam.