BUNNIK - Het loopt storm bij garagebedrijven door de vele pechgevallen, veroorzaakt door het strenge winterweer. De winterbanden en nieuwe accu's zijn volgens Gijs Bosman van de Bovag niet aan te slepen en de telefoon van de pechhulplijn staat roodgloeiend.

''We hebben in december 40 procent meer telefoontjes met pechgevallen gehad vergeleken met het voorgaande jaar. Met deze kou krijgen auto's het extra voor de kiezen'', aldus Bosman.

Het niet willen starten van de auto omdat de accu het heeft begeven is een van de meest voorkomende problemen. Dat kan weer allerlei elektronische storingen veroorzaken.

''Wat je ook veel ziet zijn bevroren handremmen. Bij deze strenge vorst kun je de auto maar beter niet op de handrem zetten'', aldus woordvoerder.

Onderhoud

Ook komt het de laatste weken vaak voor dat de koelvloeistof en de remvloeistof bevriest. Bij auto's met achterstallig onderhoud kan het voorkomen dat er vocht in de remvloeistof komt, waardoor remproblemen kunnen ontstaan.

Cv-ketels

Ook loodgieters en installatiebedrijven hebben het een stuk drukker dan normaal. Veel cv-ketels begeven het door de vorst. Ook hebben veel klanten last van bevroren leidingen.

Zet alle verwarmingen open en zorg voor een onderhoudscontract, luidt het advies van brancheorganisatie Uneto-VNI.

''Door verwarmingen open te zetten voorkom je dat de leidingen dichtvriezen'', aldus een zegsman van de organisatie woensdag.

Vooral de wat oudere ketels zorgen voor problemen. Verder verstoppen ketels, omdat er geen onderhoudscontract op zit. Het is volgens de woordvoerder ''substantieel'' drukker dan in voorgaande jaren met slappe winters, maar vergelijkbaar met de koude winter van vorig jaar.

Ventilatie

De zegsman waarschuwt voor het afsluiten van de ventilatie wegens de kans op koolmonoxidevergiftiging, vooral bij de oudere open ketels.

Bekijk lezersfoto's van het winterweer op NUfoto.nl

Drukte door winters weer