AMSTERDAM - Dino Soerel, Fouad El Marzouki en Sharif Korz zijn enkele van de acht meest gezochte criminelen van Nederland.

De politie heeft de Nederlandse 'most wanted' lijst van voortvluchtige zware criminelen dinsdagavond gepubliceerd op de website www.nationaleopsporingslijst.nl.

Soerel, die een goede vriend van Willem Holleeder zou zijn, wordt gezocht om betrokkenheid bij handel in verdovende middelen en het mogelijk opdracht geven tot liquidaties.

Op de op een na laatste dag van het afgelopen jaar werd hij voor onder meer drugshandel bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar.

Bejaarde vrouwen

Fouad El Marzouki is verdachte van een dubbele moord op twee bejaarde vrouwen, gepleegd in Nijmegen op 6 februari 2003. Sharif Korz is tot twaalf jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens medeplichtigheid aan moord. Hiervan moet Korz nog ruim elf jaar uitzitten.

De andere gezochten zijn Maikel Sno (gezocht voor moord dan wel doodslag), Ephraim Sijahailatua (verdacht van poging tot moord), René Pouw (veroordeeld voor drugshandel), Franky Eeckhout (veroordeeld voor ernstige zedenmisdrijven) en Estin Habibovic (veroordeeld voor een gewelddadige overval in Stein).

Tips

De politie vraagt het publiek tips te geven over de verblijfplaats van de gezochte criminelen. De dinsdag gepubliceerde lijst is geen volledige lijst van alle gezochte personen in Nederland. Alleen de gevallen waarvan de politie denkt dat het publiek kan helpen, staan vermeld.

Politie en justitie mogen aan opsporingsberichtgeving doen wanneer een zaak aan een aantal criteria voldoet. Bij een veroordeelde voortvluchtige geldt onder meer dat deze een misdrijf moet hebben begaan waarop acht jaar of meer gevangenisstraf staat.

Voor verdachten is een van de regels dat er meer moet zijn dan een vage verdenking. Verder moet de inzet van andere middelen onvoldoende uitzicht bieden op een snelle aanhouding.