RIJSWIJK - Oud-journalist Sander Simons is dinsdag op 47-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van longkanker. Dat heeft zijn zakenpartner en vriend Bob de Vilder laten weten. Sinds februari 2008 streed Simons tegen de ziekte.

Hij is thuis, in Amsterdam, gestorven in het bijzijn van familie en vriendin Louise, aldus De Vilder. Op zijn uitdrukkelijk verzoek is door de huisarts euthanasie toegepast.

Het grote publiek kent Simons als nieuwslezer en verslaggever voor RTL Nieuws. Nadat hij daar tien jaar had gewerkt, van 1989 tot 1999, werd hij onder meer voorlichter en communicatiedeskundige voor bedrijven als Randstad Holding en Robeco.

Boeken

Ook schreef hij meerdere boeken, waaronder eentje over Charlie Chaplin. Ook schreef hij een boek over zijn ziekte: Blessuretijd.

Simons begon op 20-jarige leeftijd in de journalistiek bij de Radionieuwsdienst van het ANP. Daarna werkte hij onder meer bij KRO's Echo, de Wereldomroep en BNR.

Strijdbaar

''Sander Simons was strijdbaar en optimistisch en ging op een bijzondere manier met zijn ziekte om. Het is schokkend te horen dat hij nu toch is overleden.''

Dat zei hoofdredacteur Harm Taselaar van RTL Nieuws dinsdag in een reactie op het overlijden van de 47-jarige Simons, die lange tijd nieuwslezer en verslaggever was bij het programma.

Steun

Taselaar hoopt dat Simons voor anderen die kanker hebben een grote steun is geweest. ''Hij vond zichzelf geen zielenpoot en ging gewoon strijdbaar verder met het leven. Hij stond niet stil en probeerde zich voortdurend te ontwikkelen.''