DEN HAAG - Het Nationaal Archief in Den Haag heeft dinsdag honderden meters aan archiefstukken openbaar gemaakt. Talloze stukken van onder meer ambassades, maar ook over het Koninklijk Huis en voormalige politici verloren hun status van geheimhouding.

Dit jaar wordt er extra veel openbaar. Omdat het meer dan vijf jaar geleden is dat prins Bernhard en prinses Juliana zijn overleden (2004), viel ook een deel van het archief van het kabinet van de minister-president vrij.

Daarin zijn stukken terug te vinden over de gouden koets en archiefmateriaal van de Commissie van Drie.

Lockheedaffaire

Deze commissie deed onderzoek naar de Lockheedaffaire en ontdekte eveneens sterke aanwijzingen voor een tweede smeergeldaffaire rond de Amerikaanse vliegtuigbouwer Northrop.

De nu openbare archiefstukken bevatten verslagen van de gesprekken die de commissieleden voerden en zijn daarmee zeer interessant voor onderzoekers en historici.

Indonesië

Indonesië is een terugkerend thema in de stukken die jaren geheim bleven vanwege onder meer landsbelang. Bijzondere archieven zijn afkomstig van de Nationale Actie Steunt Spijtoptanten Indonesië (NASSI, 1949-1969) en de Stichting voor Nederlands Onderwijs in Indonesië.

Volgens een woordvoerder van het Nationaal Archief zitten er ook archiefstukken bij van het onderzoek van de toenmalige Koninklijke Marechaussee naar de rol van prins Bernhard in Indonesië, waar hij in de jaren vijftig onderkoning had willen worden.

Jort Kelder

Dat stelden althans journalist Jort Kelder en historicus Harry Veenendaal in hun in november verschenen boek ZKH, hoog spel aan het hof van Zijne Koninklijke Hoogheid. Historici krijgen nu de kans de beweringen te staven aan de archiefstukken hierover.

Naast overheidsarhieven viel dinsdag particulier archiefmateriaal vrij van verschillende Nederlandse politici. Zo is sinds dinsdag het voormalig verzegeld archief van voormalig minister-president Louis Beel (1902-1977) in te zien, net als de collecties van Marga Klompé, Henk Korthals, Koos Rietkerk, Gijs van Aardenne en Joost Adriaan van Hamel.