HAARLEM - De Nigeriaan die op eerste kerstdag een aanslag probeerde te plegen in een vliegtuig dat van Schiphol naar Detroit vloog, droeg de explosieven waarschijnlijk al bij zich toen hij op Schiphol aankwam met een vlucht vanuit Lagos (Nigeria).

Umar Farouk Abdulmutallab heeft voor zover bekend op de Nederlandse luchthaven geen contact gehad met eventuele handlangers.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Haarlem heeft dinsdag laten weten dat dit de eerste voorlopige resultaten zijn van het onderzoek van de Koninklijke Marechaussee en de nationale recherche.

De Nederlandse autoriteiten verdenken de Nigeriaan ervan dat hij een een terroristische aanslag voorbereidde, waarbij hij het vliegtuig boven de Verenigde Staten (VS) wilde opblazen.

Beeldmateriaal

Het onderzoeksteam heeft ruim 200 uur beeldmateriaal uit het transfer- en winkelgebied op Schiphol ter beschikking gekregen. Een deel van dat materiaal wordt nog bekeken, aldus het OM.

De vliegtuigstoelen waar Abdulmutallab op heeft gezeten in het KLM-vliegtuig zijn in beslag genomen en worden onderzocht door specialisten van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Sporen

Die zijn nog bezig met onderzoeken of er sporen van explosieven op zijn achtergebleven. Verder hebben de rechercheurs vele getuigen ondervraagd, onder wie beveiligingsmedewerkers, bemanningsleden van de vlucht Lagos-Schiphol en incheckmedewerkers.

Het rechercheteam moet nog diverse passagiers ondervragen die bij de verdachte in het toestel vanuit Lagos hebben gezeten. De onderzoekers wisselen volgens het OM intensief informatie uit met de VS.

Transfer

Abdulmutallab verbleef na aankomst in Nederland ongeveer een uur in de transferruimte. Rond 7.00 uur meldde hij zich bij de gate voor zijn vertrek naar Detroit. Daar is hij ondervraagd over de reden van zijn reis naar de VS en is hij aan een veiligheidsonderzoek onderworpen.

Dit leidde niet tot ontdekking van de explosieven die hij in zijn onderbroek had verstopt. Hierna is hij in de zogenoemde 'clean area' bij de gate gebleven in afwachting van zijn vlucht.

Het OM heeft niet gezegd wanneer het onderzoek wordt afgerond.