BUREN - De gemeente Buren heeft vanwege de problemen in de wijk Terweijde in het naburige Culemborg een noodbevel uitgevaardigd voor de toegangswegen naar Culemborg.

De politie mag op grond daarvan mensen die via die wegen naar Culemborg willen, aanhouden en preventief fouilleren.

Dat meldde de gemeente dinsdag.

Alert

In Culemborg hebben zich dinsdagavond vooralsnog geen nieuwe incidenten voorgedaan in Terweijde. Dat meldde de politie, die nog steeds massaal aanwezig is in de geplaagde wijk.

Maandagavond stuurde de politie wel een groep van twintig personen weg die de wijk wilde binnen gaan, zei een politiewoordvoerster dinsdagavond.

Rechtsomkeerd

De groep reed in auto's richting de wijk en moest op bevel van de aanwezige politie rechtsomkeert maken. Over de etnische achtergrond van de groep wilde de politie niets zeggen.

De politie is alert op relschoppers van buiten Culemborg die zich mogelijk met de problemen in Terweijde willen bemoeien. De mobiele eenheid surveilleert voortdurend in de wijk, waar een samenscholingsverbod van kracht is. Molukse en Marokkaanse jongeren zitten elkaar al maandenlang dwars in de wijk.

Bezoek

Burgemeester Roland van Schelven van Culemborg heeft dinsdag een bezoek gebracht aan de probleemwijk. Van Schelven ontmoette bewoners van onder meer de Diepenbrockstraat, waar zondag stenen door ruiten van meerdere woningen vlogen.

Hij sprak met Marokkaanse en Molukse bewoners, aldus een gemeentewoordvoerster. Niet iedereen wilde de burgervader overigens binnenlaten.

Geen behoefte

Zo liet het gezin waar na de jaarwisseling een auto de voortuin inreed en twee mensen verwondde, weten geen behoefte te hebben aan een gesprek. Hetzelfde gezin kreeg zondag een steen door de ruit te verwerken. Wellicht willen de bewoners later alsnog het gesprek aangaan, aldus de gemeente.

Met zijn bezoek wilde Van Schelven zich op de hoogte stellen van de gevoelens in de wijk. Eerder kreeg de burgemeester kritiek te horen, omdat hij zich niet in de wijk had laten zien toen zich daar zondag en tijdens de jaarwisseling geweldsincidenten voordeden.