UTRECHT - Treinreizigers hebben dezer dagen te maken met vollere treinen en op het traject tussen Rotterdam en Amersfoort rijden voorlopig minder treinen.

Dat komt doordat in december veel treinen kapot zijn gegaan door de sneeuwval en er een achterstand is in de reparatie.

Dat zei een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen (NS) dinsdag.

In december zijn zo'n driehonderd treinen stukgegaan door de weersomstandigheden. Omdat door dezelfde omstandigheden de werkplaatsen slecht bereikbaar waren, is er een achterstand opgelopen in het onderhoud.

Vakantiedienstregeling

Pas sinds maandag hebben de spoorwegen daar echt last van, omdat tot die tijd de vakantiedienstregeling gold. Nu de dienstregeling weer normaal is, wringt het.

''We komen tweehonderd rijtuigen tekort'', aldus de woordvoerder. In plaats van 2500 rijtuigen kunnen nu 2300 rijtuigen ingezet worden.

Kortere treinen

Op sommige trajecten worden nu kortere treinen ingezet waardoor de treinen voller worden. ''We proberen de pijn te verdelen'', zei de woordvoerder daarover.

Het aantal treinen dat rijdt van Rotterdam via Gouda en Utrecht naar Amersfoort, is gehalveerd. ''Daar zijn veel alternatieven beschikbaar. En daar proberen we nu juist langere treinen in te zetten.''