DRIEBERGEN - Dinsdagavond gaat de Nederlandse 'most wanted' lijst de lucht in. Daarop worden voortvluchtige zware criminelen met naam en toenaam en met foto afgebeeld.

Dat maakte korpschef Ruud Bik van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) dinsdag bekend.

Het gaat om een lijst met bijvoorbeeld moordenaars of andere ontsnapte zware criminelen. Bik: ''Het gaat om hele zware gevallen.'' De politie vraagt het publiek tips te geven over de verblijfplaats van de gezochte personen.

Op de lijst, die dinsdagavond wordt bekendgemaakt in het tv-programma Opsporing Verzocht, staan momenteel acht personen, meldt de top van het OM, het College van Procureurs-Generaal. Het gaat om drie personen die onherroepelijk veroordeeld zijn en om vijf verdachten.

Publiek

Het OM heeft nog niet gezegd waarvoor deze mensen veroordeeld zijn of waarvan ze verdacht worden, maar dat staat wel op de website www.nationaleopsporingslijst.nl, meldt een woordvoerder.

De lijst bevat niet alle gezochte personen in Nederland, alleen de gevallen waarvan de politie denkt dat het publiek kan helpen. ''Niet alle zaken lenen zich voor een opsporingsbericht'', aldus het college. ''Publiciteit is vaak goed, maar soms is ' opsporing in stilte' beter.''

Criteria

Politie en justitie mogen aan opsporingsberichtgeving doen wanneer een zaak aan een aantal criteria voldoet. Bij een veroordeelde voortvluchtige geldt onder meer dat deze een misdrijf moet hebben begaan waarop acht jaar of meer gevangenisstraf staat.

Voor verdachten is een van de regels dat er meer moet zijn dan een vage verdenking. Verder moet de inzet van andere middelen onvoldoende uitzicht bieden op een snelle aanhouding.