CULEMBORG - In de wijk Terweijde in Culemborg is het in de nacht van maandag op dinsdag rustig gebleven. Er deden zich geen incidenten voor, meldde een politiewoordvoerster dinsdagochtend.

De politie was onder meer met de mobiele eenheid aanwezig in de wijk om er de rust te bewaren. In Terweijde is sprake van spanningen tussen Molukse en Marokkaanse jongeren.

Er is een samenscholingsverbod voor vier of meer personen van kracht. De politie blijft volop aanwezig in Terweijde, ''zolang dat nodig is'', aldus de woordvoerster.

De PVV wil opheldering van de ministers Ernst Hirsch Ballin (Justitie) en Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) over de aanpak van de onrust in Culemborg.

Geert Wilders zei dinsdag dat hij daartoe een debat voor volgende week heeft aangevraagd, als de Tweede Kamer terug is van de kerstvakantie.

Straatterrorisme

De PVV heeft geen goed woord over voor de aanpak van ''straatterrorisme'' met de jaarwisseling. In de Culemborgse wijk Terweijde is het sinds Oud en Nieuw onrustig.

PVV-Kamerlid Raymond de Roon stelt dinsdag in een ingezonden stuk in de Volkskrant dat ''het schuim van de straat regeert''. In zijn ogen is met de jaarwisseling weer ''pijnlijk duidelijk'' geworden dat de overheid geen raad weet met hooligans.

''Het enige wat de overheid met een nooit eerder vertoonde politie-inzet heeft weten te bereiken, is dat het niet nog erger is geworden.''

Hardere straffen

Volgens Van Roon zijn hardere straffen nodig tegen openlijke geweldpleging. De relschoppers op straat zouden minimaal één jaar gevangenisstraf moeten krijgen en als er schade of letsel is veroorzaakt, zou de straf ten minste twee jaar moeten duren.

Verder herhaalt hij het PVV-standpunt dat vreemdelingen die zich schuldig maken aan een misdrijf, hun verblijfsvergunning moeten verliezen. Relschoppers met een dubbele nationaliteit, zoals Marokkanen, zouden hun Nederlandse paspoort moeten inleveren en het land moeten verlaten.