DEN HAAG - Op diverse snelwegen zijn dinsdagochtend problemen ontstaan door de gladheid. Vooral in de regio Rotterdam en in het westen van Brabant had het verkeer last van vertragingen.

Rond negen uur stond er op de Nederlandse snelwegen in totaal 400 kilometer file. Een normale dinsdagochtendspits telt zo'n 250 kilometer.

De langste daarvan stonden op de A12, waar in de vroege ochtend drie vrachtwagens en een personenauto op elkaar botsten. Die file telde rond negen uur nog 18 kilometer.

Richting Den Haag was het voor automobilisten langzaam rijden en stilstaan over een lengte van circa 35 kilometer. Door vorstschade op de A1 moest tussen Blaricum en Naarden een rijbaan worden afgesloten, wat goed was voor een file van 17 kilometer.

Andere lange files ontstonden onder meer op de A15 Europoort-Rotterdam, de A15 bij Hardinxveld-Giessendam in beide richtingen en de A16 Antwerpen-Rotterdam.

Bij diverse ongevallen op snelwegen waren vrachtwagens betrokken die schaarden of slipten.

Varkens

Door een aanrijding tussen twee vrachtwagens op de A67 bij Geldrop is een oplegger met varkens gekanteld. Acht varkens lopen op de snelweg, meldde een woordvoerder van de politie.

Het ongeval gebeurde omstreeks 8.45 uur. Of gladheid een rol heeft gespeeld, is nog onbekend.

De vrachtwagen die uit de richting Venlo kwam, schoot in de berm en kantelde. Een van de betrokken chauffeurs klaagt over pijn in zijn nek.

De snelweg vanuit Venlo is afgesloten. Over de andere rijrichting bestaat bij politie, Rijkswaterstaat en ANWB verwarring. Rijkswaterstaat stelt ruime omleidingen in en verwacht dat het nog zeker enkele uren duurt tot de situatie weer normaal is.

Thuisblijven

De spiegelgladde wegen zorgen voor zoveel problemen dat de ANWB mensen adviseert thuis te blijven. "Stel in ieder geval de reis uit, want op dit moment kom je waarschijnlijk toch niet op je bestemming aan", zegt een woordvoerder.

Door de dooi ligt er op veel wegen een laagje water, maar mensen moeten volgens de ANWB niet vergeten dat daaronder vaak nog ijs ligt.

Ongelukken

De gladheid op de Nederlandse wegen leidt tot twee keer zoveel ongelukken als op een normale dinsdag. Dat meldde een woordvoerder van Mondial Assistance.

De alarmcentrale kreeg vanaf 07.00 uur negentig meldingen. In de nacht van maandag op dinsdag werden tachtig ongelukken gemeld.

IJsbaan

Vooral op de A15 en A16 regent het ongevallen, aldus de zegsman. Maandag was het vooral rond Utrecht raak, omdat de A2 ''één grote ijsbaan'' was.

Wat het aantal pechgevallen betreft is de ochtendspits dinsdag maar iets drukker dan normaal. ''Gisteren was het een gekkenhuis'', aldus de woordvoerder. De hulpverleners van Mondial Assistance behandelden maandag een recordaantal dossiers.

Bekijk ons actuele file-overzicht

Bekijk lezersfoto's van het winterweer