DEN HAAG/HOOGERSMILDE - De geiten van de geitenhouder uit Hoogersmilde die een kort geding had aangespannen tegen het ministerie van Landbouw, worden toch geruimd.

Dit maakte de advocaat van de gedupeerde geitenhouder maandagmiddag bekend. Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven in Den Haag besliste dat de ruiming woensdag volgens plan doorgaat.

De geiten van de Drentse houder zijn verdeeld over twee locaties. Op één locatie is Q-koorts ontdekt. De tweede, niet besmette, locatie van de geitenhouder ligt anderhalve kilometer verderop. Het ministerie wil ook daar de drachtige geiten ruimen.

''Het is uiterst onzinnig om niet-besmette dieren te gaan ruimen'', zei advocaat Van Groningen in een eerste reactie. De advocaat noemt de uitspraak onverwacht.

Nauw verwant

In de uitspraak van de rechter staat als hoofdreden voor het besluit dat 'de band van de niet-besmette geiten te nauw verwant is aan het moederbedrijf.' Omdat de niet-besmette dieren geboren zijn op het bedrijf waar wel Q-koorts heerst moeten ze geruimd worden. Advocaat Van Groningen vindt dit geen geldige reden.

''Geiten die op het moederbedrijf geboren en inmiddels verkocht zijn aan derden, worden ook niet geruimd.''