CULEMBORG - In de wijk Terweijde in Culemborg is de komende twee weken een noodverordening van kracht. Er geldt onder meer een samenscholingsverbod voor vier of meer personen. Dat maakte de gemeente Culemborg maandag bekend.

Burgemeester Ronald van Schelven wil ''zo snel mogelijk terugkeren naar een normale situatie in de wijk''. Hij noemt de gebeurtenissen rond de jaarwisseling en van zondag ''verschrikkelijk''.

De Diepenbrockstraat in Culemborg is maandagavond gedeeltelijk afgezet met betonblokken. Ook in de rest van de wijk zijn brandgangen afgesloten met betonnen afzettingen. Die moeten het onbevoegden moeilijk maken om achter de huizen te komen.

ME

Maandagavond is de politie en ME zichtbaar aanwezig in de omgeving van die straat. De ruiten van de huizen die onlangs zijn ingegooid, zijn dichtgetimmerd met houten panelen.

De gemeente gaat ook praten met welzijnsorganisaties en de rivaliserende jongerengroepen, aldus de burgemeester.

Wegblijven

De burgemeester riep tijdens een persconferentie op om vooral 'weg te blijven uit Terweijde'. De burgemeester roept ouders van relschoppende jongeren op hun kroost van straat te houden en tot de orde te manen.

Van Schelven heeft contact met minister van Binnenlandse Zaken Guusje Ter Horst over de problemen in Terweijde. ''Ik hoop op steun van de minister. Een kleine gemeente als Culemborg kan elke steun in dit geval goed gebruiken.''

Aanhoudingen

De politie heeft de afgelopen dagen in Culemborg veertien personen aangehouden. Het betreft vijf personen voor het inrijden met een auto op inwoners van de wijk Terweijde, twee wegens zware mishandeling en zeven voor openbare geweldpleging. Dat maakte de korpschef Henk van Zwam van de regio Gelderland maandag bekend.

Van het vijftal dat betrokken was bij de aanrijding, heeft de rechter-commissaris er inmiddels vier in vrijheid gesteld. Ze blijven nog wel verdachte. De vermoedelijke bestuurder zit nog vast.

Mishandeling

Een van de twee mannen die worden verdacht van zware mishandeling, verschijnt dinsdag voor de rechter-commissaris. De ander is pas maandag aangehouden. De zeven anderen zijn heengezonden, aldus de politie. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt.

In de wijk zorgen in totaal ongeveer honderd relschoppers voor problemen, aldus Van Zwam. Aan Marokkaanse en aan Molukse zijde is sprake van veertig tot vijftig jongeren die voor problemen zorgen.

Alert

Van Zwam wil escalatie door groepen van buitenaf absoluut voorkomen. ''We zijn daar zeer alert op'', aldus de korpschef, die verder meent dat repressie alleen het probleem niet oplost.

''Repressie zal op korte termijn helpen, maar op langere termijn zijn overleg en gesprekken tussen bevolkingsgroepen nodig.''

Jaarwisseling

Volgens Van Schelven was de politie-inzet in Culemborg tijdens de jaarwisseling groter dan ooit tevoren. De gemeente had maatschappelijke groepen uitgenodigd feesten te organiseren, waarvoor geld beschikbaar was gesteld. Ondanks deze en andere preventieve maatregelen liep het in een aantal straten toch weer uit de hand.

Ook maandagavond staat een peloton van de Mobiele Eenheid (ME) paraat om de orde in de wijk te bewaken.

ME in Culemborg