DEN HAAG - Door de hevige sneeuwval is de avondspits in de Randstad behoorlijk druk. Rond Den Haag en Rotterdam staan lange files, net als in het westen van Noord-Brabant. 

''Rond zes uur staat er ruim 300 kilometer file. Dat is een forse lengte'', aldus een woordvoerder van de ANWB.

De ANWB kreeg niet veel meldingen van ongevallen. ''Het verkeer past zich aan het weer aan. Automobilisten gaan langzamer rijden'', zei de woordvoerder.

Op af- en opritten en lokaal is het (zeer) glibberig, aldus een woordvoerder van de verkeersdienst van de ANWB.

Sneeuwploegen

Aan de hele kust valt maandag wat sneeuw. In veel gevallen smelt die snel weg. Op Rotterdam Airport gaan maandagmiddag de sneeuwploegen de start- en landingsbanen schoonmaken.

De sneeuw zorgt echter niet voor vertragingen. Op Schiphol staan de sneeuwschuivers klaar, maar die hoeven nog niet aan het werk. Wel worden de vleugels van de vliegtuigen ijsvrij gemaakt.

Ook hier loopt het vliegverkeer geen vertraging op. Spoorbeheerder ProRail heeft geen problemen op een paar kleine storinkjes na.

IJs

De dijk Enkhuizen-Lelystad (N302) is sinds kwart voor drie maandagmiddag weer open. De weg was sinds zondagavond dicht doordat er veel ijs op lag. Dat is maandag weggehaald.

Op de A16 en A58 krijgt Rijkswaterstaat het ijs niet weg op de gewone manier, zei een woordvoerster maandagmiddag. Daarom is een 'föhnwagen' van Schiphol ter plekke om het ijs te verwijderen door het te laten smelten.

Kustprovincies

Als er maandag sneeuw valt, is dat voornamelijk in de kustprovincies. Landinwaarts drogen de buien snel op en valt er alleen plaatselijk wat lichte sneeuw. In het noorden regent het vooral.

Het zuiden blijft de komende avond en nacht meest droog. Alleen in de kustprovincies, Noord-Holland, de Waddeneilanden en de kop van het Noordoosten houden voorlopig buien, aldus een woordvoerder van het KNMI.

Bekijk lezersfoto's van het winterweer op NUfoto