AMSTERDAM - Twee mannen moeten komende maandag voor de rechtbank in Amsterdam verschijnen omdat ze advocaat Gerard Spong zouden hebben bedreigd.

Ze zouden dat, afzonderlijk van elkaar, per e-mail hebben gedaan. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) maandag bekendgemaakt.

De bedreigingen waren enkele van de vele die Spong begin dit jaar binnenkreeg. Dat gebeurde nadat het gerechtshof in Amsterdam het OM had opgedragen Geert Wilders te vervolgen voor het doen van anti-islamitische uitspraken.

Wilders

Justitie wilde de PVV-leider eigenlijk niet voor de rechter slepen. Spong is een van degenen die zich voor de vervolging van Wilders heeft ingezet.

Een van de verdachten, een 45-jarige man uit Spijkenisse, zou Spong een ,,vuile gore landverrader'' hebben genoemd die de doodstraf verdient.

Neerschieten

De andere, een 71-jarige man uit Nuth, zou hebben gedreigd de advocaat neer te schieten. Het tweetal verschijnt voor de politierechter, die meestal nog dezelfde dag uitspraak doet.

De rechtbank in Amsterdam veroordeelde een 43-jarige uit Den Haag in februari al tot een werkstraf van zestig uur wegens het sturen van een haatmail aan Spong.