AMSTERDAM - De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) gaat geen onderzoek instellen naar de Britse journalist die met een injectiespuit van Schiphol naar Londen Heathrow vloog.

Een woordvoerder laat weten dat de vliegveiligheid nooit in gevaar is geweest en spreekt van een incident.

Op vluchten naar Groot-Brittannië gelden geen verscherpte controlemaatregelen. De beveiliging is volgens de NCTb-zegsman in orde.

Op vluchten naar de Verenigde Staten gelden wel extra maatregelen, waaronder een honderdprocentcontrole. Binnen drie weken worden op vluchten van Schiphol naar de VS ook bodyscans ingezet.

De Britse journalist van de Sunday Express vloog woensdag met de spuit van Schiphol naar Groot-Brittannië. Dit kon gebeuren omdat de man niet gecontroleerd was. Een lid van het Britse Lagerhuis noemde het ontbreken van controle 'angstaanjagend'.

Hoorzitting

PvdA wil snel een hoorzitting in de Tweede Kamer met deskundigen over de beveiliging op luchthavens. PvdA-Tweede Kamerlid Ton Heerts wil horen wat de stand van zaken is en welke verbeteringen nog mogelijk zijn.

De PvdA'er beschouwt de beveiliging op Schiphol niet als zo lek als een mandje, zoals de Sunday Express doet.  Volgens Heerts had dit ook op een andere luchthaven kunnen gebeuren.