DEN HAAG - Het valt maandagochtend over het algemeen mee met de drukte op de weg. Er stond minder file in de ochtendspits dan op andere maandagen.

Wel waren er veel pechgevallen, voornamelijk startproblemen door slechte accu's. Dat meldden woordvoerders van de ANWB, de Wegenwacht en Mondial Assistance.

Er stond minder file in de ochtendspits dan op andere maandagen. Gladheid zorgde alleen op de A29 bij Willemstad voor problemen, daar deed zich tegen half zeven een kettingbotsing voor.

Verder stond er een aantal files door ongevallen die niets met de gladheid te maken hadden, aldus een woordvoerster van de verkeersdienst van de ANWB. In de vroege ochtend had het verkeer in het zuidoosten van het land wel last van mistbanken en plaatselijk was en is het nog steeds glad.

Noorden

Volgens de ANWB en Mondial Assistance was het vooral in het noorden van het land erg rustig op de weg. Ze hebben de indruk dat mensen een vrije dag of ochtend hebben genomen.

De Wegenwacht en de pechhulpdienst van Mondial Assistance melden wel een grote drukte. Het is een heel drukke dag in het hele land, aldus een woordvoerder van de Wegenwacht.

De pechdienst had vanaf vijf uur al veel te doen, vooral in Breda, Tilburg en Rotterdam en omgeving. Vanaf zeven uur meldden zich in het hele land automobilisten met panne, zei een woordvoerder.

Meldingen

Tot een uur of half negen waren er al circa twaalfhonderd meldingen, tegen normaal 150 tot 200. Ook zondagavond belden al honderden mensen de Wegenwacht. Mondial Assistance had om 10.00 uur al negenhonderd pechgevallen geregistreerd, tegen 1500 normaal de hele dag.

De pechdienst van de ANWB voorzag de vele oproepen en heeft een kwart meer mensen dan normaal de weg opgestuurd. Ook hebben zich spontaan wegenwachters aangemeld. ,,Auto's hebben een paar dagen stilgestaan.

Accu's

Vorst en auto's zijn een slechte combinatie. Vooral accu's hebben het zwaar te verduren. Andere problemen zijn dichtgevroren auto's en een doorgebrande ruitenwissermotor'', aldus de woordvoerder.

Volgens hem heeft de Wegenwacht de zaak goed onder controle en is de wachttijd dezelfde als normaal: veertig minuten. Automobilisten die langs de snelweg staan, worden eerder geholpen in verband met de veiligheid.

De Wegenwacht raadt mensen aan de auto niet op de handrem te zetten en de rubbers van deuren en achterklep in te vetten met vaseline of talkpoeder. Ook is het handig een warme jas of deken mee te nemen.

Spoor

Op het spoor waren meer problemen. De NS meldde dat er in Amsterdam problemen waren tussen Bijlmer Arena en  RAI vanwege een wisselstoring. Dat leverde flinke vertaging op van treinreizigers die vanuit Utrecht kwamen.

Door een defecte trein is er vertraging op de lijn Leeuwarden-Groningen en tussen Almelo en Marienberg rijden geen treinen door logistieke problemen.

Bekijk lezersfoto's van het winterweer

Problemen door kou