SCHIPHOL/ROVANIEMI - Een vliegtuig van Arke Fly dat zondagochtend onderweg naar Nederland een voorzorgslanding maakte in het Finse Rovaniemi, is maandagochtend vroeg alsnog aangekomen in Nederland.

Dat maakte een woordvoerder van de vliegmaatschappij bekend.

Het toestel van Arke Fly vertrok zondag rond half elf vanuit het noordelijker gelegen Kittilä naar Schiphol.

Omdat de staart van het vliegtuig bij het opstijgen licht de startbaan raakte, besloot men een voorzorgslanding te maken in Rovaniemi, om te bekijken of er schade was aan het toestel en of er nog wel veilig gevlogen kon worden.

Nieuw personeel

De Boeing 737 bleek ongedeerd en geheel veilig om de vlucht mee te vervolgen. De passagiers, bijna 180 mensen, moesten echter tot zondagavond wachten tot zij naar Nederland konden vliegen, omdat Arke Fly nieuw personeel in moest vliegen.

''Toen het toestel geheel en al gecheckt was, bleek dat de crew op het toegestane aantal werkuren zat'', aldus een woordvoerster.

De passagiers liepen door het incident forse vertraging op. De vlucht zou aanvankelijk zondagmiddag om 13.20 uur landen, maar arriveerde maandag uiteindelijk om 03.52 uur, aldus de zegsman.

Seinknopje

Zondagmiddag maakte een andere Boeing 737 van KLM ook al een voorzorgslanding. Het toestel maakte kort na het opstijgen vanaf Schiphol rechtsomkeert naar de luchthaven, omdat het seinknopje in de cockpit dat moet aangeven of het landingsgestel is ingeklapt, niet werkte.

Het vliegtuig was op weg naar Madrid en was ongeveer twintig minuten in de lucht toen het terugkeerde. De passagiers vertrokken met een ander toestel naar hun bestemming.