RIJSWIJK - De politie in het noordoosten van het land heeft dit weekend de handen vol aan het afhandelen van aanrijdingen als gevolg van sneeuw en gladheid. Dat heeft de politie zondag gemeld.

Een mistveld in combinatie met felle zon heeft zondagmiddag een kettingbotsing veroorzaakt op de A6 bij Nagele, voor de Ketelbrug.

Daarbij werden vijftien auto's beschadigd en raakten drie personen lichtgewond. Dat heeft de politie meegedeeld.

Waarschuwingsborden

De kettingbotsing had plaats op ongeveer 1 kilometer voor de Ketelbrug, waar het verkeer stil stond.

Rijkswaterstaat had langs de weg waarschuwingsborden geplaatst, maar dat mocht niet baten. De gewonden konden allen ter plaatse worden behandeld door ambulancepersoneel.

Omdat er door de aanrijdingen niemand meer langs kon, ontstond al snel een file op de A6 in de richting Lelystad. Uiteindelijk was de weg vier uur lang afgesloten. Om half zeven in de avond ging hij weer open, aldus de ANWB.

Friesland

De politie in Friesland kreeg sinds zaterdag 28 meldingen binnen van aanrijdingen. In Drenthe was sprake van zeventien ongevallen. De politie Overijssel meldde vijftien aanrijdingen. In de provincie Groningen bleven aanrijdingen uit.

In veel gevallen raakten auto's van de weg waardoor ze bijvoorbeeld in een sloot of tegen een boom tot stilstand kwamen. Bij de aanrijdingen was alleen sprake van blikschade, aldus de politie.

In het noorden van het land is zaterdag een pak sneeuw gevallen. Ook het openbaar vervoer ondervond hiervan veel hinder. Busverkeer was een tijdlang niet mogelijk.

Brabant

Ook in Midden en West Brabant deden zich zaterdagavond en zondagochtend tientallen aanrijdingen met blikschade voor als gevolg van de gladheid, meldde de politie zondag.

Veel voertuigen waren gaan schuiven of zijn uit de bocht gegleden door de gladde ondergrond. In de meeste gevallen was sprake van een eenzijdige aanrijding. Er vielen geen gewonden.

In Tilburg kwamen de inzittenden van een auto in een benarde positie terecht nadat de auto door de hevige sneeuwval uit de bocht was gegleden.

Wilhelminakanaal

Het voertuig schoof via het talud richting het Wilhelminakanaal en bleef voor de helft boven het water hangen. De inzittenden, een 25-jarige man en een 19-jarige vrouw uit Tilburg, durfden de auto niet te verlaten uit angst dat de auto dan uit balans zou raken en in het water zou vallen.

Nadat de gealarmeerde brandweer de auto had geborgen, zodat deze stabiel bleef, konden de inzittenden hun hachelijke positie verlaten.

Zij kwamen met de schrik vrij. De brandweer heeft de auto met een lier de kant opgetrokken, waarna het stel zijn weg kon vervolgen.