ROTTERDAM - De rechtbank in Rotterdam heeft een 24-jarige man uit Hoek van Holland veroordeeld tot een celstraf van zes maanden, waarvan vier maanden voorwaardelijk voor het gooien van zwaar vuurwerk naar leden van de Mobiele Eenheid.

Bij de volgende jaarwisseling moet de man, net als twee anderen die zaterdag voor de supersnelrechter verschenen, thuis blijven.

De vuurwerkgooier, die ontkende, krijgt bovendien een proeftijd van twee jaar. Hij gaat in beroep.

Een andere nieuwjaarshooligan kreeg een voorwaardelijke celstraf van twee weken, een werkstraf van 50 uur en een schadevergoeding van 50 euro wegens belediging en bedreiging van een agent.

Sporthal

Een derde werd veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur, waarvan 50 voorwaardelijk omdat hij een veiligheidscamera en een ruit van een sporthal had vernield. De vierde hooliganzaak werd aangehouden.

Het Openbaar Ministerie zette stevig in bij de zaken. Voor de vuurwerkgooier, die een strafblad (brandstichting) heeft, was zes maanden, waarvan twee maanden voorwaardelijk geëist.

Van de ruim 160 aanhoudingen rond de jaarwisseling in Rotterdam en omgeving worden er 34 door het OM behandeld. Een groot aantal zaken heeft de politie met het uitdelen van een geldboete geregeld.

Tand

Advocaten vinden het supersnelrecht dat in Rotterdam naar aanleiding van de jaarwisseling wordt toegepast, iets te snel. ''Er was nog veel onduidelijk'', zei raadsman Jean-Louis le Cocq d' Armandville over de zaak van zijn cliënt die een agent bedreigde en beledigde.

''Er zijn beelden van het incident gemaakt die we nog niet konden zien. Bovendien is het onduidelijk waarom mijn cliënt een stukje van zijn tand kwijt is. Dat zou op het politiebureau gebeurd kunnen zijn.''