AMSTERDAM - De burgemeester van Roermond heeft de AIVD gevraagd een risicoanalyse te maken van een gepland optreden van de extreem rechtse Russische metalband Temnozor.

De inlichtingendienst komt maandag met een advies, waarna burgemeester Henk van Beers besluit of het optreden over twee weken in de Azijnfabriek door mag gaan.

Temnozor omschrijft zichzelf volgens de Azijnfabriek als een folk metalband die trots is op zijn Slavische achtergrond en muziek speelt met een antichristelijk thema. Het zou gaan om een exclusief optreden in Nederland.

Onoorbaar

Een woordvoerder van de burgemeester laat weten dat de tip over het optreden serieus wordt genomen. Volgens hem zou het gaan om een rechts-extremistische groep met neonazistische sympathieën.

"Of het nu om extreem rechts of extreem links gaat, maakt niet uit. Als er iets onoorbaars gebeurt, zal de burgemeester overwegen het te schrappen."

Azijnfabriek

Volgens de zegsman zijn er recentelijk enkele wisselingen geweest in het management van poppodium de Azijnfabriek.

"Het is mogelijk dat de programmering daardoor nu anders is. Maar als er iets gebeurt wat niet kan dan hebben wij daar als subsidieverlener en gemeente wel iets over te zeggen."