ROTTERDAM - De politie heeft tijdens de jaarwisseling vele arrestaties verricht. Vooral in sommige grote steden liep het aantal aanhoudingen flink op. Dat heeft de politie gemeld.

In Amsterdam en Rotterdam zijn respectievelijk tachtig en 157 arrestaties verricht. In Rotterdam zijn dat er dubbel zoveel als in het vorige jaar.

Volgens een woordvoerder van de politie traden agenten in Rotterdam dit jaar strenger op omdat vorig jaar het feest bij de Erasmusbrug uit de hand liep.

In Den Haag en Utrecht werden per stad vijftig personen gearresteerd. De brandweer in de Haagse regio had het volgens de woordvoerder van het politiekorps Haaglanden ''opvallend druk'' met het blussen van buitenbranden. In Utrecht gingen dertig auto's in vlammen op.

In de provincie Groningen werden tijdens de nieuwjaarsnacht vijftig personen gearresteerd. Vier politieagenten raakten gewond toen de politie moest optreden bij overlast.

Twee van hen werden bekogeld met zwaar vuurwerk en andere voorwerpen toen ze moesten optreden tegen omstanders bij een vuur.

Brabant

De jaarwisseling in de provincie Noord-Brabant is relatief rustig verlopen. Dat meldden woordvoerders van de drie Brabantse korpsen vrijdag. Wel viel in Den Bosch het grote aantal brandjes door vuurwerk op.

In totaal werden in Brabant rond de 120 mensen opgepakt, maar het leeuwendeel van deze aanhoudingen betrof zaken die niet gerelateerd waren aan oud op nieuw, zoals vechtpartijtjes, openbare dronkenschap en rijden onder invloed, benadrukte de politie.

In Eindhoven bekogelde een groep jongeren de brandweer bij het blussen van een brandje op de Wilgenroosstraat met flessen en vuurwerk. De politie pakte daarvoor later een 14-jarige jongen op.

Limburg

Tijdens de jaarwisseling hebben zich in Limburg relatief weinig incidenten voorgedaan. Dat meldden woordvoersters van de beide Limburgse politiekorpsen vrijdag.

Beide woordvoersters spraken van een drukke nacht met relatief weinig incidenten. De politie had vooral te maken met vuurwerkoverlast, branden, vernielingen, vechtpartijen en openbare dronkenschap.

Bij een containerbrand in Heerlen werd een man aangehouden die zich agressief tegen de politie gedroeg en met een diensthond tot bedaren gebracht moest worden. In Noord- en Midden-Limburg werden 22 personen aangehouden.

Hoeveel mensen in Zuid-Limburg zijn aangehouden, wil de politie daar niet zeggen omdat onduidelijk is hoeveel van deze aanhoudingen met oud op nieuw te maken hebben. Wel komen in heel de provincie achttien mensen, die tijdens de jaarwisseling zijn aangehouden, voor snelrecht in aanmerking.

Minder grote steden

Ook in minder grote steden moest de politie soms ingrijpen. Volgens een politiewoordvoerder verliep de jaarwisseling in Enschede ''rumoerig en onrustig''. In verscheidene steden, waaronder Amsterdam maar ook bijvoorbeeld Delft, moest de ME worden ingezet.

In de overige politieregio's werden ook arrestaties verricht maar bleef het relatief rustig. In een aantal regio's, zoals Drenthe en zuidelijk Gelderland verliep de jaarwisseling rustiger dan in het voorgaande jaar.

Vuurwerkbom

Vijf mensen zijn in de nieuwjaarsnacht in Nieuw-Vennep licht gewond geraakt toen een vuurwerkbom afging. De slachtoffers woonden een nieuwjaarsfeest bij op een feestterrein in het centrum. De politie heeft kort na het incident een verdachte aangehouden.

De vuurwerkbom was vastgemaakt aan de voet van een hekwerk rond het feestterrein. De mensen raakten gewond door rondspattend vuurwerk. Het afsteken van vuurwerk was verboden op het feest.

Hand kwijt

Een 66-jarige man uit Soesterberg is donderdagavond zijn hand kwijtgeraakt door een vuurwerkbom. Dat maakte de politie vrijdag bekend.

Het slachtoffer stak de zelfgemaakte bom af en gooide deze niet weg, waardoor het projectiel afging in zijn hand. De hand van de man werd volledig weggeslagen. De politie heeft drie andere zelfgemaakte bommen van de man in beslag genomen.