AMSTERDAM - Tussen de 40.000 en 45.000 mensen hebben het oudejaarsfeest op het Museumplein in Amsterdam bijgewoond. Het plein was daarmee zo goed als vol.

Dat heeft een woordvoerder van de Nederlandse Staatsloterij, die het evenement organiseerde, laten weten.

Hoofdact van het feest was Marco Borsato. Verder traden de finalisten van de televisietalentenjacht Popstars en sopraan Barbara Hannigan op. De presentatie was in handen van Beau van Erven Dorens en Tooske Ragas. SBS6 zond het evenement live uit op tv.

Overvol

Het grootste oudejaarsfeest van Amsterdam vond voor het eerst plaats op het Museumplein. Eerder gebeurde dat op de Dam. Die heeft echter slechts plek voor 30.000 mensen en was de afgelopen jaren overvol. Daarom verhuisde het evenement dit jaar naar het grotere Museumplein.

Omdat de capaciteit op die locatie ook niet onbeperkt is, had de organisatie hekken neergezet. Daarmee kon zij het plein afsluiten als het te vol zou worden. Dat was niet nodig, hoewel er niet meer heel veel mensen bij konden.

Beveiligers

De veiligheidsmaatregelen waren streng. Particuliere beveiligers fouilleerden bezoekers. Die mochten geen vuurwerk of glaswerk meenemen. Er waren geen incidenten.

Rotterdam

Streng was ook de beveiliging in Rotterdam. Om veiligheidsredenen moesten bezoekers van de Nationale Nieuwjaarsnacht via internet een toegangsbewijs aanschaffen en zich bij de ingang legitimeren. Ze werden ter plekke streng gecontroleerd en gefouilleerd. De veiligheidsmaatregelen waren genomen naar aanleiding van het dramatisch verlopen dancefeest Sunset Grooves in Hoek van Holland. Daarbij kwam een bezoeker door een politiekogel om het leven.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam wenste zijn stadgenoten vanaf het varende podium in de Maas het beste voor 2010.

De burgemeester wenst de jonge bezoekers ''geluk, liefde en ongelofelijk veel welvaart'' toe. Hij vond het zwaar bewaakte feest ''fantastisch''. Wel memoreerde Aboutaleb dat Rotterdam een ''moeilijk jaar'' achter de rug had. Daarbij doelde hij op de neergaande economie, die ook de havenstad heeft getroffen.

Di-Rect

Voordat Aboutaleb het woord nam, hadden onder meer de Haagse formatie Di-Rect, zangeres Esmee Denters en soulzanger Waylon opgetreden. Via de satelliet was een verbinding met ster-dj Ferry Corsten in de Verenigde Staten gemaakt.

Het feest bij de Erasmusbrug trok volgens de politie minder mensen dan verwacht. Vooraf was uitgegaan van een opkomst van 20.000 mensen. Evenementenbureau Tridee liet in de middag echter al doorschemeren, dat dit aantal niet zou worden gehaald. Tijdens het feest hebben zich geen incidenten voorgedaan, meldde de politie tegen 01.00 uur. Elders in de stad was het eveneens betrekkelijk rustig, aldus een woordvoerder.

Bekijk alle foto’s van de jaarwisseling op NUfoto.nl