DE BILT - In tegenstelling tot twee jaar geleden acht het KNMI de kans op mist tijdens deze oud-en nieuwviering gering. Er staat een matige noordoostenwind, kracht vier.

De weercondities voor het afsteken van vooral vuurpijlen zijn goed te noemen.

Alleen in de steden kan door kruitdampen een mistige situatie ontstaan, aldus het KNMI donderdag. Gladheid kan zich vooral lokaal voordoen.

Sneeuw

Datzelfde geldt voor neerslag die her en der in de vorm van sneeuw kan vallen. De temperaturen blijven rond het vriespunt.

Vorig jaar waarschuwde de ANWB voor zeer dichte mist tijdens de jaarwisseling. De organisatie adviseerde zelfs slaapspullen mee te nemen voor wie elders feest vierde. De mist bleef uit.

Rustig

Oudejaarsavond verloopt tot nu toe in het hele land in relatieve rust. Afgezien van de 'normale' meldingen van onder meer vuurwerkoverlast en kleine brandstichtinkjes (Brabant-Noord) hebben de politiekorpsen nauwelijks bijzonderheden te melden.

In Amsterdam, waar onder meer op het Museumplein feest wordt gevierd, zijn geen opvallende incidenten gebeurd, aldus een politiewoordvoerder.

Den Haag

Ook Den Haag, waar de nieuwjaarsviering vroeger nogal eens ernstig uit de hand liep, meldde geen grote incidenten. Wel hielden mensen die pallets gingen verzamelen om die in brand te steken de politie een tijdje bezig.

In de regio Hollands-Midden, waar Leiden en Gouda onder vallen, zijn ongeveer tien mensen aangehouden voor onder meer het plegen van vernielingen.

Brabant

De drie politieregio's in Brabant melden ook relatieve rust, afgezien van meldingen van vuurwerkoverlast en een onbekend aantal kleine brandstichtingen.

Ook in Veen, waar het bij de vorige jaarwisseling tot ongeregeldheden kwam, was het volgens de politiewoordvoerder van midden en West-Brabant voor twaalven nog volop feest. ''Als het ergens tot ongeregeldheden komt, is dat meestal pas na middernacht.''

Vreugdevuren

In Drenthe zijn in de loop van de avond nogal wat vreugdevuren aangestoken, meldt de politie. Bijvoorbeeld in de wijk Angelslo in Emmen.

Een 23-jarige man raakte in die provincie gewond toen bij het carbidschieten de deksel van een melkbus in zijn zij kreeg.

In Eefde in Gelderland raakte een man een onderbeen kwijt toen hij met een met zuurstof gevulde butagasfles een vuurtje wilde opstoken. De gasfles ontplofte.

Bekijk alle foto’s van de jaarwisseling op NUfoto.nl