ROTTERDAM - De afgelopen dagen hebben al drie mensen door vuurwerk een oog verloren. Twee van die ogen waren zo gehavend dat ze moesten worden verwijderd. Oogarts Tjeerd de Faber van het Oogziekenhuis in Rotterdam heeft dat donderdagmiddag gezegd.

Hij houdt namens alle Nederlandse oogartsen de stand bij van ongelukken met ogen door vuurwerk.

Op deze donderdag, de laatste dag van het jaar, mag vuurwerk worden afgestoken. Volgens De Faber is het tot nu toe rustig. ''Maar ervaring leert dat het later in de middag drukker zal worden.''

Vorig jaar liepen volgens tellingen van De Faber in Nederland 265 patiënten oogletsel op. In totaal ging het om 311 ogen waarvan er 99 blijvend beschadigd raakten. 24 ogen daarvan waren blind geworden.

Jonge jongens

Van die 24 ogen moesten er vijftien worden verwijderd uit de oogkas. De slachtoffers waren vooral jonge jongens tot ongeveer vijftien jaar. Meer dan de helft van de ongelukken, 57 procent, deed zich voor bij omstanders en dus niet bij de mensen die zelf het vuurwerk af hadden gestoken.

Oogartsen hebben vorig jaar gepleit voor een verbod op het afsteken van vuurwerk. Ze willen dat bijvoorbeeld de gemeente één groot vuurwerkfestijn organiseert waarbij alleen nog deskundigen zich met het afsteken van het vuurwerk bezighouden.

Ierland

In andere landen, zoals Australië, Ierland en Hongarije, zou dit ook de gewoonte zijn. Volgens De Faber geldt het pleidooi nog steeds.

''Als jonge mensen hun oog of ogen verliezen, bijvoorbeeld alleen omdat ze in de buurt van vuurwerk stonden, is dat een enorm traumatische ervaring'', zegt de oogdokter. ''Ook voor de ouders. Vaak willen de gezinnen daarna niets meer met vuurwerk te maken hebben en gaan ze tijdens de jaarwisseling naar een ander land waar geen vuurwerk wordt afgestoken.''

Bekijk lezersfoto's van de jaarwisseling op NUfoto.nl