ROTTERDAM - Het varende podium op de Maas ligt nog stil. Als het tijdens het grote nieuwjaarsfeest in Rotterdam even uit beeld is, zijn de optredens op het podium te volgen op vijftien grote videoschermen.

Rotterdam bereidt zich met veel veiligheidsmaatregelen voor op wat wordt genoemd de Nationale Nieuwjaarsnacht.

Wie dat feest mee wil vieren, moest op internet een kaartje aanschaffen en zal zich moeten legitimeren.

De smalle doorgang zal het voor veel mensen nog moeilijk maken om zich toegang tot het feestterrein te verschaffen.

''Op deze manier kunnen mensen alleen een voor een binnenkomen en kunnen ze worden gefouilleerd'', zei Klaas Rohde van organisatiebureau Tridee donderdag.

Hij herhaalt dat de Nationale Nieuwjaarsnacht het best beveiligde evenement van de jaarwisseling zal zijn. Op het feest tegenover de Erasmusbrug worden 20.000 bezoekers verwacht.

Hoek van Holland

Na het ontspoorde dancefeest in Hoek van Holland in augustus van dit jaar is er het gemeentebestuur en de politie heel veel aan gelegen om de jaarwisseling zonder problemen te laten verlopen.

De politie, met ruim duizend man sterk op straat, zal geen verstoring van de orde toelaten. ''Wie zijn middelvinger opsteekt naar een agent, wordt al aangehouden'', heeft burgemeester Ahmed Aboutaleb gezegd.

Aboutaleb is gedurende de avond op stap in de stad. Erkende hooligans worden geweerd. Die hebben een gebiedsontzegging, omdat ze zich eerder bij evenementen hebben misdragen.

In de loop van de avond overlegt Aboutaleb met de korpschef en de hoofdofficier van justitie. Na drama van Hoek van Holland werd Aboutaleb verweten dat hij niet onmiddellijk de zogeheten driehoek bijeen had geroepen.

Bekijk lezersfoto's van de jaarwisseling op NUfoto.nl

Voorbereidingen oud en nieuw