AMSTERDAM - De rechtbank in de Spaanse hoofdstad Madrid buigt zich op woensdag 13 januari over de uitlevering van piloot Julio P. naar Argentinië.

Dat heeft zijn Nederlandse advocaat Gerard Spong donderdag laten weten.

P. zit al een aantal maanden vast in Spanje, dat hem op verzoek van Argentinië arresteerde. Het Zuid-Amerikaanse land verdenkt de voormalig Transaviapiloot ervan dat hij tijdens het militaire regime zogenoemde dodenvluchten heeft uitgevoerd.

Daarbij werden tegenstanders van de militaire junta levend uit vliegtuigen in zee gedumpt. P. ontkent zijn betrokkenheid daarbij echter stellig.

Eerlijk

De piloot heeft nog geprobeerd om in Nederland berecht te worden, omdat hij denkt dat hij in Argentinië geen eerlijk proces kan krijgen. Hij eiste in een kort geding bij de rechtbank in Den Haag dat Nederland daarom om zijn overdracht naar Nederland zou vragen.

Maar de Nederlandse autoriteiten hoeven dat niet te doen, zo besloot de rechter eerder deze maand. P. heeft de Nederlandse nationaliteit. De piloot woonde al sinds de jaren tachtig in ons land.

Oud-collega's

De zaak die nu tegen hem loopt is aan het rollen gebracht door verklaringen van Nederlandse getuigen. Met name oud-collega's hebben verklaard dat ze van hem gehoord hebben dat hij aan de beruchte vluchten had deelgenomen.

In Argentinië loopt sinds november het zogenoemde ESMA-proces, tegen verdachten uit de tijd van het Videla-regime. ESMA was een opleidingscentrum van de marine, waar duizenden politieke tegenstanders gevangenen werden gehouden, gemarteld en vermoord.

Vanaf de ESMA werden ook gevangenen naar een vliegveld gebracht om aan boord te gaan van vliegtuigen, waaruit zij verdoofd maar levend in zee werden gegooid.