ROTTERDAM - Pas als op Scheveningen een gevoelstemperatuur van -10 graden Celsius wordt verwacht, gelast Unox de traditionele nieuwjaarsduik af.

Een woordvoerster van de snertfabrikant zei woensdag dat de voorspellingen momenteel nog gunstig zijn en de duik vooralsnog gewoon doorgaat.

Organisator van de 'duik der duiken', zoals Unox het evenement op het strand van Scheveningen zelf noemt, houdt overleg met hulpdiensten en de reddingsbrigade over het al dan niet doorgaan van de nieuwjaarsduik.

Stroming

Behalve van de (gevoels-)temperatuur is dat ook afhankelijk van gevaarlijke stromingen. Er is plek voor tienduizend bikkels die de kou willen trotseren op de eerste dag van het nieuwe jaar.

In Lemmer is de verwachting dat de gevoelstemperatuur op -10 uitkomt en daarom is de plaatselijke nieuwjaarsduik afgelast. Er ligt twee centimeter ijs op het water.

Unox sponsort in totaal 68 duiken in het hele land. Het is aan de organisaties daarvan zelf of ze hun duik laten doorgaan, aldus de zegsvrouw.

''Maar als wij afgelasten, dan geven we de andere organisatoren wel het advies om dat ook te doen.''

Reddingsbrigade

Reddingsbrigade Nederland waarschuwt overigens iedereen die van plan is om mee te doen aan een nieuwjaarsduik om dat alleen in georganiseerd verband te doen.

De reddingsbrigade adviseert deelnemers goed op de informatie van de lokale organisatie te letten en de adviezen omtrent veiligheid en gezondheid op te volgen.

''En ga vooral niet 'wildduiken'. Zonder veiligheidsvoorzieningen is dit levensgevaarlijk'', aldus de organisatie.

Verder geeft de reddingsbrigade de tips: eet genoeg, smeer je in met vaseline, blijf niet te lang in het water, droog je gelijk af, kleed je snel weer aan en drink iets warms, ga niet onder invloed van alcohol of drugs te water, dit kan levensgevaarlijk zijn.