ZUTPHEN - De rechtbank in Zutphen heeft woensdag gevangenisstraffen opgelegd in de zaak rond de dood van de 16-jarige Tano Jansen uit Apeldoorn, die op 21 juni juni stikte in een zeecontainer.

De hoogste straf was voor 18-jarige Rico G., die twee jaar cel kreeg, waarvan een jaar voorwaardelijk. De 19-jarige Raymond van P. kreeg achttien maanden cel, waarvan negen maanden voorwaardelijk.

Om hem 'een lesje te leren' sloot het viertal de dove Tano Jansen op in de container, op een industrieterrein in Apeldoorn. Twee uur later gingen ze nog eens kijken.

Ze vermoedden toen dat Tano dood was en zijn vervolgens zonder iets te ondernemen weer weggegaan. De 16-jarige jongen overleed nadat hij zelf een brandje in de container had gesticht.

Jeugddetentie

De derde verdachte, Wesley T. (19 jaar), kreeg zestien maanden gevangenisstraf, acht maanden daarvan zijn voorwaardelijk. De rechter legde de minderjarige Jeffrey van P. tien maanden jeugddetentie op, waarvan drie maanden voorwaardelijk.

De vier moeten de moeder van het slachtoffer ruim 10.000 euro schadevergoeding betalen. De zaak van de vijfde verdachte (de 15-jarige Ginger T.) komt op 5 januari voor de rechter. Het meisje was erbij toen de vier jongens gingen kijken bij de container waarin ze Tano ruim twee uur eerder hadden opgesloten.

Nooit gewild

De rechtbank besloot tot het geven van lagere gevangenisstraffen dan het Openbaar Ministerie twee weken geleden eiste, namelijk vier en vijf jaar cel. ''De verdachten hebben gebrekkige geestesvermogens, ze zijn nog zeer jong en ze hebben de dood van Tano nooit gewild'', aldus de Zutphense rechtbank.

De rechtbank sprak de vier vrij van dood door schuld. De rechters vinden een langdurige behandeling met een proeftijd van drie jaar voor alle verdachten in plaats van afstraffen beter op zijn plaats.

Opgelucht

Advocaat Roel van Faassen had een tweeledig gevoel bij de uitspraak: ''Ik ben blij dat de rechtbank erkent dat de verdachten de dood van Tano nooit hebben gewild."

"Maar de bijzondere voorwaarde, een langdurige behandeling in een forensische kliniek, is natuurlijk wel in de straf verwerkt''. Zijn cliënt Rico G. was vooral opgelucht.