HAARLEM - De rechtbank in Haarlem heeft Dino S., die geldt als kopstuk in de Nederlandse onderwereld, woensdag een gevangenisstraf van acht jaar opgelegd.

Het Openbaar Ministerie had tien jaar cel en een ontnemingsvordering van 1,1 miljoen euro geëist tegen de nog steeds voortvluchtige S.

De rechtbank kwam echter tot een lagere gevangenisstraf omdat zij minder feiten bewezen achtte. Over de ontnemingsvordering spreekt de rechtbank zich later uit.

De rechters achten bewezen dat S. gedurende lange tijd als leider van een criminele organisatie optrad, die internationale transporten van xtc, cocaïne, heroïne en hasj organiseerde, en geld witwaste. Met de handel waren enorme geldbedragen gemoeid.

Bovenwereld

Het geld werd gebruikt voor nieuwe transporten, en voor het aankopen van onroerend goed en luxe auto's. Een groot deel van het crimineel verdiende geld kwam zo ongewenst in de bovenwereld terecht, aldus de rechtbank.

Als bewijs voor de criminele activiteiten van S. had het OM verschillende verklaringen van betrokkenen aangedragen. Volgens de rechter waren deze verklaringen gedetailleerd, consistent en ondersteunden ze elkaar.

Ook een in beslag genomen drugsadministratie van een getuige diende als bewijs.

Grote baas

Medeverdachten in de zaak omschreven S. als de grote organisator en de grote baas met wie niet te spotten valt. Hij werd in de criminele organisatie zowel gerespecteerd als gevreesd.

De vermeende topcrimineel, die een goede vriend van Willem Holleeder zou zijn en in het criminele milieu bekendstaat als een machtig man, zou volgens justitie ook bij liquidatiezaken betrokken zijn.

Voor een aantal afrekeningen die aan de orde komen in het grote liquidatieproces Passage, zou Dino S. opdracht hebben gegeven.