BRUSSEL - De nieuwste types bodyscans voor luchthavens vormen geen risico voor de privacy. Ze onthullen niets over de identiteit van passagiers, maar tonen wel of iemand wapens of andere verboden spullen bij zich draagt en dus door beveiligers apart gecontroleerd zou moeten worden.

Europarlementariër Peter van Dalen van de ChristenUnie heeft dat woensdag gezegd.

Van Dalen, vicevoorzitter van de transportcommissie van het Europees Parlement, roept de Europese Commissie op het gebruik van bodyscans snel goed te keuren.

Als de EU-lidstaten daar vervolgens geen bezwaar tegen aantekenen, kunnen de apparaten vervolgens overal worden ingezet.

Kleding

Eerder dit jaar deed het Europarlement nogal huiverig over bodyscans, die dwars door kleding kunnen heen kijken. Vooral de socialisten en liberalen toonden zich bezorgd over aantasting van de privacy van reizigers.

De kwestie rond de bodyscans, die op dit moment op Schiphol al op proef worden gebruikt, is actueel geworden na de mislukte aanslag tijdens een vlucht van Amsterdam naar de VS.

Volgens Van Dalen moet de Europese Commissie voor 1 april met een besluit komen.

Kruis

Beveiligers op Schiphol zullen voortaan bij het fouilleren het kruis van vliegtuigpassagiers niet overslaan. Dat heeft Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Erik Akerboom gezegd.

Het fouilleren zal grondig gebeuren, zei Akerboom. "Dus ook op plaatsen waarvan we hebben geleerd dat er zaken verstopt kunnen zijn."

Akerboom doelde daarmee op het feit dat de Nigeriaan die op eerste kerstdag probeerde een vliegtuig van Amsterdam naar Detroit op te blazen, de explosieven had verstopt in zijn onderbroek.