DEN HAAG - Met de mislukte aanslag op een vlucht van Schiphol naar het Amerikaanse Detroit is ''de wereld aan een ramp ontsnapt''.

Dat zei minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) woensdag op een persconferentie over de stand van zaken van het onderzoek naar de mislukte aanslag afgelopen vrijdag.

Volgens haar was de actie professioneel voorbereid maar amateuristisch uitgevoerd, omdat de verdachte het explosief op een verkeerde manier probeerde te activeren.

Ze wees er bovendien op dat door moedig optreden van passagiers in het toestel erger is voorkomen.

Niet eenvoudig

Het gebruikte explosief wordt door Ter Horst als "niet eenvoudig" omschreven. Het is niet zonder risico's om het zelf te maken. De werkwijze en de springstof zijn bekend van eerdere aanslagen.

Uit onderzoek van onder meer het Openbaar Ministerie (OM) en de inlichtingendienst AIVD blijkt dat de Nigeriaanse verdachte van de aanslag bij de Nederlandse autoriteiten niet bekend was. Ook is niet vastgesteld dat de man ooit al in Nederland was geweest.

Er loopt nog onderzoek naar wat er is gebeurd in de periode dat de verdachte in de internationale lounge verbleef van de luchthaven Schiphol. Zo zou hij daar contact hebben gehad met een andere man.

Juiste veiligheidsprocedures

Volgens Ter Horst zijn op Schiphol de juiste veiligheidsprocedures gevolgd. De verdachte staat volgens haar wel op een lijst van de Verenigde Staten met ongeveer 50.000 namen, maar die wordt niet uitgewisseld met Nederland.

Ondanks de lijst had de Nigeriaan ook een geldig visum voor de VS en hebben de Amerikaans autoriteiten toestemming verleend aan de luchtvaartmaatschappij om hem op 25 december te vervoeren zonder daarbij om extra beveiligingsmaatregelen te vragen, aldus Ter Horst.

De route die de man volgde - vanuit het Nigeriaanse Lagos via Schiphol naar Detroit - wordt ook als gebruikelijk gezien. Er waren meer passagiers in het toestel met hetzelfde vluchtschema.

Dreigingsniveau

De mislukte aanslag is geen aanleiding om het dreigingsniveau in Nederland aan te scherpen. Dat blijkt uit een brief van Ter Horst aan de Tweede Kamer.

Eerder deze maand werd het niveau van de algemene terroristische dreiging in Nederland verlaagd van 'substantieel' naar 'beperkt'. Daartoe werd besloten na een dreigingsanalyse van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb).

Lichte dreiging

Voor de luchthavens geldt naast het algemene dreigingsniveau nog het zogenoemde alerteringsniveau 'lichte dreiging'. De mislukte aanslag op 25 december toont volgens Ter Horst aan dat dat gerechtsvaardigd is.

Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) maakte dinsdag na overleg met Janet Napolitano, de Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid, bekend over te gaan tot het inzetten van bodyscanners op de luchthavens.

Bodyscans

Dit moet de kans op het ontdekken van mensen die een terroristische aanslag willen plegen ''aanzienlijk vergroten''. Volgens Ter Horst gaat het om een ''significante verbetering van de beveiliging'', omdat met de bodyscans ook niet metalen materialen opgespoord kunnen worden.

Binnen drie weken worden de bodyscans ingezet op alle vluchten naar de Verenigde Staten. Ook wordt op verzoek van Nederland in Europees verband gepleit voor de inzet van bodyscans.

Kruis

Beveiligers op Schiphol zullen voortaan bij het fouilleren het kruis van vliegtuigpassagiers niet overslaan. Dat heeft Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Erik Akerboom gezegd.

Het fouilleren zal grondig gebeuren, zei Akerboom. "Dus ook op plaatsen waarvan we hebben geleerd dat er zaken verstopt kunnen zijn."

Akerboom doelde daarmee op het feit dat de Nigeriaan die op eerste kerstdag probeerde een vliegtuig van Amsterdam naar Detroit op te blazen, de explosieven had verstopt in zijn onderbroek.

Persconferentie Ter Horst