AMSTERDAM - Een geitenhouder uit Drenthe spant een rechtszaak aan omdat een deel van zijn geiten om een administratieve reden dreigt te worden geruimd.

De zaak tegen het ministerie van Landbouw dient donderdag, laat het College van Beroep voor het Bedrijfsleven in Den Haag woensdag weten.

De man heeft op twee locaties geiten. Op één locatie is Q-koorts geconstateerd. Omdat de geiten bij hetzelfde bedrijf horen, moeten ze allemaal worden geruimd.

De ruiming staat voor volgende week gepland. De boer wil met de rechtszaak de ruiming uitstellen, zodat de rechter tijd heeft om zich over de vraag te buigen of de ruiming terecht is. Het ministerie van Landbouw was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Het College van Beroep verwacht niet donderdag al uitspraak te doen, maar sluit het niet uit. Anders volgt de uitspraak maandag.

Geitenhouders Vakbond

Ook de onlangs opgerichte Nederlandse Geitenhouders Vakbond (NGHV) overweegt een kort geding aan te spannen tegen het ministerie van Landbouw over de tankmelkcontroles.

Volgens voorzitter en woordvoerder Martien Rongen uit Sint Anthonis (Noord-Brabant) wordt er geen rekening gehouden met een entstof-reactie bij de geiten.

''Net als de griepprik bij mensen, reageren ook de geiten op de vaccinatie. De controles geven daardoor een vertekend beeld'', zegt Rongen woensdag.

Collectief

Martien Rongen is een van de initiatiefnemers van NGHV. Hoeveel geitenhouders zich al hebben aangesloten wil hij nog niet kwijt. Volgens Rongen is het niet de bedoeling om de landbouworganisaties LTO en ZLTO de wind uit de zeilen te nemen.

''Die hebben in eerste instantie belangrijk werk gedaan. Zij moeten echter met meerdere belangen rekening houden. Het is nu tijd voor een collectief bestaande uit alleen geitenhouders.''

Evaluatie

De NGHV wil ook dat het fokverbod in de huidige vorm van tafel gaat. Voor niet besmette bedrijven zou het fokverbod van week tot week geëvalueerd moeten worden. ''Wij pleiten voor een zo kort mogelijke periode en geen verbod'', aldus Rongen.

Jan van Lokven, voorzitter van de vakgroep geitenhouderij van de ZLTO, betreurt dat een aantal collega's een ander spoor kiest. ''Volgens mij staan we voor dezelfde belangen. Maar blijkbaar kunnen zij dat beter verwoorden.''