RIJSWIJK - In Amsterdam zijn in 2009 de meeste mensen door geweld om het leven gekomen, namelijk 31. Dat blijkt uit cijfers van verschillende politiekorpsen.

Het aantal geweldsdoden in de hoofdstad ligt flink hoger dan een jaar geleden.

In 2008 lieten negentien mensen in Amsterdam het leven als gevolg van een misdrijf. Een woordvoerder van de politie in Amsterdam kan geen verklaring voor het verschil geven.

Opvallend was de dood van in totaal vijf Albanezen. In Zuidoost kwamen verder drie jonge mannen door geweld om het leven.

Meeste misdrijven

Een andere spraakmakende zaak was de moord op de 12-jarige Robiënna. De ex-vriend van haar moeder sneed haar halsslagader door. Ook de dood van de 32-jarige crèchehoudster Arzu Çakmakçi-Erbas deed veel stof opwaaien.

De politie heeft in twintig van de in totaal 29 zaken verdachten opgepakt. De meeste misdrijven hadden plaats in de wijken Nieuw-West en Zuidoost.

In Den Haag en omgeving verdubbelde het aantal gevallen van moord en doodslag in 2009. Op het door de politie verstrekte lijstje staan er in totaal zeventien, tegen het historisch lage aantal van acht in 2008.

Vooraanstaand onderzoeker

De politie slaagde erin bijna alle zaken (op twee na) op te lossen. Een van die zaken betreft de moord op de Italiaan Antonio Ferrigno. Familieleden vonden de man vorige week donderdag (de dag voor kerst) dood in zijn flat aan de Burgemeester Elsenlaan in Rijswijk.

Italiaanse media meldden dat Ferrigno een vooraanstaand onderzoeker was bij het Europees Octrooibureau in Rijswijk en baanbrekend werk verrichtte bij de ontwikkeling van de pacemaker.

Veel mensen waren op een ochtend in juni getuige van de moord op een 57-jarige man in Rijswijk vlak bij het kantoor van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Rijswijk, waar zowel het slachtoffer als de dader werkte.

Geen afrekening

De 51-jarige dader meldde zich 's avonds op het politiebureau in zijn woonplaats Maarssen. Het slachtoffer had een relatie met de ex-vriendin van de moordenaar. Deze vrouw werkte ook bij de IND.

In Rotterdam kwamen er dit jaar zover bekend vijftien mensen, drie vrouwen en twaalf mannen, op gewelddadige wijze aan hun einde. Voor de hele regio Rotterdam-Rijnmond waren het er in 2009 24, in 2008 22. Volgens de politie zat er geen enkele afrekening dit jaar tussen de fatale misdrijven.

Strandrellen

De bekendste zaak was de dood van de 19-jarige Robby van der Leeden. Hij werd fataal getroffen door een politiekogel tijdens de rellen in Hoek van Holland op 22 augustus. Een ander opzienbarende zaak is de dodelijke ruzie op 2 november in Oldegaarde op Zuid.

Twee buurmannen (44 en 45) doodden elkaar bij een steekpartij. Volgens de politie was er slechts één mes in het geding. De ene buurman had zich al vaker geërgerd aan het gitaarspel van de ander.

Plastic zakken

Een derde schokkende zaak is de dood van de zes weken oude baby in Spijkenisse, 19 december. De vader en moeder worden verdacht van doodslag dan wel dood door schuld en zitten in voorarrest. Het onderzoek loopt nog.

Verder was er nog de gruwelijke moord op de 41-jarige Ronald Noteboren uit Schinnen. Hij werd in mei gevonden in een berm langs de autoweg E314 bij Tielt-Winge (België). Het lichaam was in stukken gesneden en in een plastic zeil gewikkeld.

Hoofd en handen ontbraken, wat de identificatie bemoeilijkte. Noteboren was een failliete bouwondernemer en was sinds februari vermist. België droeg het lichaam pas in november over aan Nederland.