DE BILT - Nederland zet zich dinsdagavond weer schrap voor winterweer. Het KNMI waarschuwt dat het midden en noorden van het land in de namiddag en avond te maken krijgen met winterse buien.

Vooral in de noordelijke provincies kan dit resulteren in een pak sneeuw van 10 tot 15 centimeter.

De weersverwachting is voor het KNMI reden om een voorwaarschuwing te geven voor extreem weer. Het verkeer in de avondspits kan flink last gaan krijgen van het weer, vermoedt het meteorologische instituut.

Door de winterse neerslag kan het op veel plaatsen in het land verraderlijk glad worden.

Gladheid

Ook Rijkswaterstaat waarschuwt voor mogelijke gladheid door ijzel en sneeuwval in de komende uren. De wegbeheerder is al preventief aan het strooien en waarschuwt weggebruikers zich goed te informeren voordat ze de weg op gaan.

Dinsdagochtend vond er op de Nederlandse wegen al een aantal ongelukken plaats als gevolg van de gladheid.

ProRail

ProRail houdt dinsdag en woensdag extra storingsploegen klaar in verband met de nieuwe sneeuwbuien en strenge vorst. De medewerkers van de spoorbeheerder zullen zich vooral op de wissels richten.

Op maandag en dinsdag hebben veel mensen gebruik gemaakt van de goedmaakactie van de Nederlandse Spoorwegen (NS) voor het uitvallen van veel treinen als gevolg van de sneeuw en ijzel in de week voor kerst.

NS-abonnementhouders konden maandag en dinsdag gratis iemand mee laten reizen. Woensdag en donderdag reist iedereen met 40 procent korting.

Buitenland

Ook in het buitenland ondervindt het verkeer weer veel last van het winterweer. In Duitsland en België hebben ijzel en vorst vele tientallen ongelukken op de weg veroorzaakt.

Veel auto's gleden van de weg door gladheid. In Duitsland overleden twee mensen en ten minste zeven raakten gewond.