HILVERSUM - In de eerste tien maanden van dit jaar zijn bijna 400 jongeren langer dan 24 uur weggeweest uit een instelling voor gesloten jeugdzorg.

Dat blijkt uit cijfers van de Inspectie Jeugdzorg die maandagavond via RTL Nieuws naar buiten kwamen. Het is niet bekend hoeveel van deze jongeren nooit meer zijn teruggekeerd na hun verlof.

Een instelling voor gesloten jeugdzorg moet na 24 uur melden dat er een kind of jongere wordt vermist. Van januari tot november gebeurde dat 393 keer. De inspectie registreert echter niet of iemand weer terugkomt.

De instellingen doen dat wel, maar daarvan bestaat geen landelijk beeld. Een woordvoerder van de inspectie kon de cijfers van dit jaar nog niet vergelijken met voorgaande jaren.

Loverboys

De gevolgen voor een weggelopen jongere zijn soms ernstig. Zo vallen veel meisjes volgens RTL Nieuws buiten de poort direct weer in handen van loverboys. In gesloten jeugdzorginstellingen zitten behalve slachtoffers van loverboys ook jongeren met ernstige problemen die uit huis zijn geplaatst.

Minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin constateert dat in het geschetste beeld geen onderscheid wordt gemaakt tussen weglopers en jongeren die, weliswaar langer dan een dag te laat, wel terugkeren van verlof.

Telaatkomers

''Naar alle waarschijnlijkheid gaat het in verreweg de meeste gevallen om zulke telaatkomers. Inspectie en instellingen heb ik opdracht gegeven mij hierover snel te informeren'', stelt Rouvoet.

Volgens zijn woordvoerder was 85 procent van de bijna 400 'vermiste' jongeren binnen veertien dagen weer terug in de instelling.

Rouvoet wijst er verder op dat de gesloten vorm van jeugdzorg de veiligheid van de jongeren moet waarborgen. Hij had daarom al besloten dat de instellingen voor gesloten jeugdzorg zich volgend jaar samen met de inspectie ''extra gaan inspannen voor verbetering van veiligheid en hulpverlening''.