AMSTERDAM - Nijlpaard Tanja, dat in de kerstnacht in Artis overleed, keert opgezet terug naar de dierentuin. Een woordvoerster van de Amsterdamse dierentuin heeft dat maandag gezegd.

Het is niet bekend wanneer het lichaam van Tanja weer te zien is in Artis. Het dier was erg geliefd bij de bezoekers.

Het stoffelijk overschot van het nijlpaard, dat 49 jaar oud is geworden, is nu in de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Daar wordt sectie verricht.

Verzorgers lieten Tanja in de vroege ochtend van eerste kerstdag inslapen, omdat zij erg leed door huidproblemen. De op 2 juni 1960 in Artis geboren Tanja was met haar 49 jaar hoogbejaard.

Icoon

Tanja komt als 'icoon' te staan in het voormalige Groote Museum, boven het congrescentrum aan de straatkant van de dierentuin.

In deze ruimte was vroeger het Natuurhistorisch Museum ofwel het Groote Museum gevestigd.

Het oude monument is nu leeg. Artis wil er een nieuwe Schatkamer van Amsterdam in vestigen om de oude tijd te laten herleven en de geschiedenis van Artis te laten zien.

Voordat er een nieuwe collectie in kan worden ondergebracht, moet er heel veel aan de ruimte gebeuren.

Naturalis

De collectie uit het oude museum is voor het grootste deel ondergebracht in Naturalis in Leiden, een kleiner deel is naar het Tropenmuseum in Amsterdam gegaan, aldus de woordvoerster.

Artis gaat opnieuw een collectie aanleggen. In het nieuwe museum komen naast Tanja meer opgezette dieren te staan.

Nijlpaard Tanja overleden