EINDHOVEN - Het regionaal tuchtcollege voor de gezondheidszorg heeft maandag een Belgische arts voor een jaar geschorst wegens een mislukte operatie aan de opgezwollen penis van een Maastrichtenaar.

Na klachten van zowel het slachtoffer als de inspectie voor de gezondheidszorg oordeelde het tuchtcollege dat de arts ten onrechte de titel plastisch chirurg voerde en onbekwaam was om de behandeling uit te voeren.

De man meldde zich bij de Belgische arts met klachten veroorzaakt door de zeldzame zenuwaandoening Melkersson-Rosenthal, die zwellingen en oedeem veroorzaakt. Een andere plastisch chirurg vertelde hem eerder dat hij niets voor hem kon betekenen.

Operatie

De Belgische arts meende het probleem als een fluitje van een cent op te kunnen lossen, terwijl hij nog nooit een dergelijke operatie had uitgevoerd.

De ingreep had plaats bij zijn toenmalige werkgever, de Reinaertkliniek in Maastricht. Op de site van de privékliniek stond de arts als plastisch chirurg vermeld terwijl hij niet als zodanig in Nederland staat geregistreerd.

Misvormd

In de zomer van 2007 werd bij de Maastrichtenaar weefsel van de penis weggesneden. Enkele dagen na de ingreep scheurde de operatienaad open. De arts reageerde daar luchtig op en zei dat het wel goed zou komen.

De man kampt nu met een misvormde, kleine en pijnlijke penis en potentieproblemen. Hij ondergaat hersteloperaties. Tillen en lang zitten kan de Limburger niet meer, waardoor hij arbeidsongeschikt werd.

Het gebeurt niet vaak dat de inspectie voor de gezondheidszorg een tuchtklacht tegen een arts indient. Een woordvoerder zei maandag desgevraagd dat de schorsing niet voor België geldt.